e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Holubovo putování jižní Afrikou

publikováno: 11.1.2017, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Cestovatel Emil Holub fascinuje svým odvážným putováním Afrikou dodnes. K jeho cestám se vrací také lounská výstava, kterou pro Oblastní muzeum v Lounech připravila afrikanistka Marie Imbrová. Otevře se v úterý 17. ledna.

Jak říká sama autorka výstavy, zavede vás do starých časů, kdy si jeden český medik předsevzal, že objeví v Africe kraje neznámé. "O tom, jak, kdy a s jakým vybavením putoval, bude pojednávat moje nevelká výstava Holubovo putování jižní Afrikou v muzeu v Lounech. Kromě tradiční cestopisné literatury na ni beru i košíky, šperky z oblastí a etnik, které Emil Holub navštívil a já šla v jeho stopách, stejně jako repliku busty Emila Holuba od autora Last Mahwahwa (z Tegenenge) Zimbabwe, kterou jsem v roce 2005 pomáhala odhalit u Viktoriiných vodopádů," vysvětluje Marie Imbrová.

Dodejme, že Emil Holub má k Lounsku velmi blízko, žil totiž v nedalekém Pátku nad Ohří, kam se jako dítě přistěhoval. "Jde o moji třetí Holubovu výstavu v Lounech, po výstavách realizovaných v angličtině pro zastupitelský úřad v Harare a velkou výstavu v Žatci v roce 2012," dodává znalkyně Emila Holuba.

Vernisáž se koná v Oblastním muzeu v Lounech v úterý 17. ledna a otevřena bude až do 12. března.