e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Porcelánové šperky v dubském Domě porcelánu s modrou krví

publikováno: 11.1.2016, kategorie: Výstavy, autor: Jana Zajoncová a Martina Vlková

Sdílet: facebook twitter google+

V Domě porcelánu s modrou krví v Dubí se ve středu 13. ledna otevře nová porcelánová výstava. Představí se na ní designérka porcelánu a výtvarnice Julie Šišková. Prohlédnout si ji v městském informačním centru v Tovární ulici můžete do 12. února. Součástí vernisáže bude také módní přehlídka netradičních porcelánových šperků.

Přestože výtvarnice pochází ze západočeské Sušice, její život a tvorba je již několik let spjatá s městem Dubí a s místní porcelánkou. Po absolvování ateliéru designu keramiky a porcelánu na Střední uměleckoprůmyslové škole sv. Anežky České v Českém Krumlově, nastoupila nejprve na Fakultu užitého umění a designu ústecké univerzity, kde studovala týž obor pod vedením profesora Pavla Jarkovského. V roce 2006 pokračovala v ateliéru akademického sochaře Pavla Knapka a designéra Maxima Velčovského na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a poté se ještě rozhodla pro studium fotografie na Akademii múzických umění. Již řadu let pravidelně vystavuje a účastní se tuzemských i mezinárodních sympozií. V roce 2008 za svou práci získala 3. místo v mezinárodní soutěži pro mladé designéry Artzept (Zepter internatinal design award). Vedle toho má za sebou řadu studijních stáží v zahraničí, například v Peru, kde vznikla také jedna ze zásadních poloh její práce tzv. Underground keramika.

Porcelán Julie Šiškové se často pohybuje na pomezí volného a užitého umění. Pro její tvorbu je charakteristická hravost či nahodilost, která se ale zakládá na promyšlené metodě hledání tvaru. Důležitou roli zde hraje inspirace přírodními formami a organickými strukturami. Výstava ale ukáže ještě jednu ne tolik známou polohu, kterou tradiční materiál jako je porcelán nabízí, a to designový porcelánový šperk. V případě autorského šperku z rukou Julie Šiškové se můžeme těšit na zajímavé materiálové, tvarové i barevné kombinace.

A právě šperku bude věnované také zahájení výstavy, které se uskuteční ve středu 13. ledna od 17,00 hodin v Domě porcelánu s modrou krví a tentokrát se můžete těšit na kreativní vystoupení tanečního uskupení Dance Aplaus Jakuba Henzla a módní přehlídku porcelánového šperku Julie Šiškové. Výstava potrvá až do 12. února. Otevřeno je od pondělí do čtvrtka od 8,00 do 17,00 hodin, v pátek do 15,00 hodin.