e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Stanice pro handicapované živočichy přijala vloni 271 zvířat

publikováno: 11.1.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Celkem 271 zvířat přijala v uplynulém roce Stanice pro handicapované živočichy při Podkrušnohorském zooparku Chomutov. Jednalo se především o ježky a poštolky, rorýse, zajíce či sýkorky koňadry. Ptáci byli nejčastěji zraněni nárazem do pevné překážky nebo popáleni elektrickým proudem. Mladé ježky nosili lidé hlavně na podzim.

Přijaté zvíře bylo vždy ošetřeno veterinární lékařkou a po zotavení vráceno zpět do volné přírody. „Stále se setkáváme s množstvím případů zbytečně donesených mláďat, hlavně ježků, srnčat a sov. Pokud není mládě zraněné nebo opuštěné, odebráním z přirozeného prostředí mu lidé uškodí. Případní zachránci by si měli napřed zjistit co nejvíce informací například na www.zoopark.cz v sekci záchranná stanice,“ upozorňuje zoolog Miroslav Brtnický.

V roce 2015 bude dokončena stavba nového objektu Stanice pro handicapované živočichy Podkrušnohorského zooparku. „Pokud chceme záchrannou stanici provozovat, musíme splňovat řadu přísných podmínek. Po dokončení stavby bychom rádi rozšířili spádovou oblast přijímání zvířat. K Chomutovsku, Kadaňsku a Podbořansku navíc ještě Mostecko,“ upřesnila ředitelka zooparku Iveta Rabasová.