e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Od neděle se mění jízdní řády, v lednu stoupnou ceny jízdného

publikováno: 10.12.2020, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V prosinci se obvykle mění jízdní řády napříč celou republikou. Stane se tak i v rámci Dopravy Ústeckého kraje. Drobné změny dopravci avizují u vlaků i autobusů, ruší se omezení nočních spojů. V lednu pak čeká cestující nárůst cen jízdenek.

"V rámci linkové autobusové dopravy DÚK dojde k drobným časovým změnám či přečíslení linek," informovala Markéta Voleníková z odboru dopravy a silničního hospodářství Ústeckého kraje. Na Ústecku bude například zavedena nová linka 462 Ústí nad Labem – Libouchec – Jílové, která přímými spoji posílí stávající linku 452 v úseku Ústí nad Labem - Libouchec v kritických ranních a odpoledních špičkách.  

V oblasti Lounsko – západ dojde ke změně dopravce, končí zde společnost Arriva City a dopravu bude od února zajišťovat krajská organizace Dopravní společnost Ústeckého kraje, stejná společnost bude zajišťovat dopravu i na Podbořansku. Na Lounsku bude na lince 705 prodloužen dopolední spoj do Stradonic v období školních prázdnin.

Na Teplicku proběhnou časové posuny dvou spojů linky 482 kvůli lepší návaznosti na železniční dopravu. Na lince 506 dojde k posílení autobusové dopravy do Chouče, místní části obce Hrobčice, místo tří spojů zde budou jezdit čtyři. 

Důležitou zprávou je ukončení výluky na železniční trati mezi Litvínovem a Oldřichovem, přímé spojení mezi Litvínovem a Ústím nad Labem tak bude od 13. prosince zajišťovat linka U3. Nové jízdní řády jsou již zveřejněny na webu www.dopravauk.cz.

Zlepšení se dočkají i turisté. Na Děčínsku dopravní podnik posílí prázdninovou linku z Děčína do Hřenska a na Meznou, která je východiskem oblíbené trasy na Pravčickou bránu. Na jaře vyjedou také dvě nové turistické linky - jedna z Liberce přes německou Žitavu do Varnsdorfu, Rybniště a Mikulášovic a druhá bude vozit turisty z Prahy přes Mladou Bolestav směrem do Českého Švýcarska.

"Od 1. ledna 2021 dojde také k mírnému navýšení jízdného v rámci cestování v DÚK. Celodenní síťová jízdenka podraží o deset korun, z původních 130 korun na 140 korun. O deset korun dojde k navýšení také u jízdenky Labe – Elbe, na kterou se nově sveze v jedné z variant jeden dospělí a dvě děti do 15 let za 300 korun," doplnila Markéta Voleníková. U jednorázového jízdného půjde o navýšení v řádu jednotek korun.