e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dejte si Vánoce na klopu, lákají v Teplicích

publikováno: 10.12.2015, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Napadlo Vás někdy, že Vánoce, s jejichž výzdobou se setkáváme na každém rohu, mohou inspirovat i bižuterii? Říkáte si, že v mrazivém dni máte raději na krku šálu než chladný kov nebo skleněné korálky? Zapomeňte na chvíli na náhrdelníky a náramky. Zkuste si pro tentokrát ozdobit klopu vašeho kabátu nebo kožíšku broží. Inspiraci můžete načerpat na výstavě Vánoce na klopě v Teplicích. Ve středu se budou navíc prodávat originální Jelení šperky.

Netradiční vánoční výstavu můžete spatřit ve výstavních sálech teplického zámku. Jde o výstavu připravenou ve spolupráci Regionálního muzea v Teplicích s Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Lze na ní spatřit vánoční šperky, jejichž slavná jablonecká tvorba zůstala v popředí zájmu do současnosti.

Sněhové vločky, vánoční stromečky, komety, andělíčci, zimní radovánky nebo Betlém, to vše umí šikovné ruce jabloneckých výrobců bižuterie proměnit v třpytivou krásu broží pro všední den i slavnostní chvíle. Oblíbené motivy se na brožích objevují ve stovkách variací stále. Příliv nových materiálů nijak neohrozil oblibu třpytivých broušených kamenů a skleněných perliček. 

Výstava Vánoce na klopě představuje rozsáhlou kolekci broží sestavenou z exponátů ze sbírky Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, z produkce současných výrobců a výtvarníků a svěží tvorbu studentů jablonecké uměleckoprůmyslové školy. O Vaši pozornost se uchází více než 1000 kusů broží, klopových jehlic, pinů a ozdobných špendlíků, v podobě solitérních kusů i celých produktových řad na vzorkovnicových kartách. Nejstarší brože pocházejí z období kolem roku 1900. Aktuální tvorbu zastupují výrobky současných bižuterních firem, výtvarníků a studentů. 

Po celou dobu výstavy (27. 11. 2015 - 31. 1. 2016) je možné si ve výstavních místnostech zakoupit jabloneckou bižuterii s vánočními náměty. Pro děti jsou na výstavě připravené veselé omalovánky a vánoční testík. 

Ve dnech 12. a 13. prosince v době vánočních trhů na Zámeckém náměstí se od 14,00 do 17,00 hodin uskuteční Dětská vánoční dílna, která je určená především pro děti od 4 do 12 let a zaměřená na tradice Vánoc (pečení cukroví, zdobení perníčků, tvoření vánoční ozdoby z korálků, lití olova, výroba dřevěné ozdoby, ražba vánoční mince a malování na biskvitové střepy ve tvaru vánočních ozdob). Vánoční dílna je spojená s prohlídkou výstavy „Vánoce na klopě“ za jednotné vstupné 20 Kč. 

Ve středu 16. prosince proběhne od 16,00 hodin exkluzivní prodej na výstavě vystavených Jeleních šperků. Jelení šperky vznikly koncem roku 2005 jako „PF“ pro produkční agenturu Báry Vogeltanzové, která má v logu tři jeleny. Aby PF nekončily v odpadkovém koši, začaly vznikat originální přívěsky, sponky a brože. Lidé si šperk jelena během let oblíbili natolik, že vznikla samostatná značka Jelení šperky®.