e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Vánoce do žateckého muzea

publikováno: 10.12.2014, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

V Regionálním muzeu v Žatci můžete po celý Advent navštívit řadu zajímavých a netradičních akcí. V hlavní budově vás čeká výstava afrických Betlémů a už zítra můžet vidět, jak takový betlém vzniká. Výstavu si navíc můžete prohlédnout i na Štědrý den. Připraveny jsou koledy, vánoční dílny, adventní koncert...

Výstava v hlavní budově muzea Za Ježíškem do Afriky aneb Betlémy a jesličky z černého kontinentu potrvá až do 11. ledna 2015. Základ výstavy tvoří africké betlémy ze sbírky manželů Tlustých z Chotěšova u Lovosic. Ovšem, co by to bylo za Vánoce, kde by chyběly ryze české betlémy! Druhou část výstavy proto tvoří betlémy ze sbírky muzea Žatec, které jsou vyrobeny ze dřeva, z kukuřičného šustí, ze skla, z vitráží, ze včelího vosku, perníku a dalších materiálů. Některé z nich jste zatím v Žatci neměli možnost vidět. Dozvíte se přitom, jaký je rozdíl mezi oslavami Vánoc u nás a v Africe. 

Na 11. prosince od 9,00 do 17,00 hodin je v hlavní budově muzea přichystaná praktická ukázka vyřezávání dřevěného betlému. Vyřezávat bude pan Jiří Šafránek z Janova u Litvínova. 

V pondělí 15. prosince od 17,00 hodin se uskuteční v přednáškovém sále hlavní budovy muzea křest publikace historičky Milady Krausové „Město Žatec za Velké války. Zapomenuté příběhy nejen z městské kroniky.“ Publikace vznikla k prodloužení výstavy Žatec – lazaretní město. Více se o ní dočtete v pátek.

V pobočce Regionálního muzea v tzv. Křížově vile na vás čekají Panenky jako živé aneb Můj svět rebornů. Exponáty této netradiční výstavy pocházejí z tvorby rebornistky paní Dagmar Němcové z Jesenice u Prahy. Tato výstava potrvá do 4. 1. 2015.

Ve čtvrtek 11. prosince od 17,00 hodin se bude v Křížově vile konat adventní koncert. Na violoncello zahraje Olga Šelembová a Alena Kramerová s klavírním doprovodem Hany Kocumové.

Ve středu 17. prosince od 9,00 a od 10,30 se v prostorách Křížovy vily uskuteční „Narození Ježíška“ v podání žáků prvního stupně ZŠ Liběšice, kteří si pro hosty připravili pásmo koled, písniček a mluveného slova. V zahradě vily budou od 8,30 do 16,30 k vidění živá zvířata od ZO ČSCH Žatec. Součástí těchto aktivit budou také vánoční dílny, na nichž nám můžete společně s dětmi pomoci vyrobit ozdoby na stromky v zahradě. Dále si budete moci vytvořit originální vánoční přání, veselého kapříka či vánoční hvězdy. Chcete-li se dozvědět, co vás čeká v novém roce, přijďte si do Křížovy vily rozkrojit jablko, pustit lodičku či hodit střevícem.

Jak už se v Žatci stalo tradicí, hlavní budova Regionálního muzea v Žatci zpřístupní vánoční výstavu i o Štědrém dnu, tj. 24. prosince, v době od 10,00 do 16,00 hodin. Všichni návštěvníci mají „od Ježíška“ vstup zdarma.