e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vrcholný Verdi v kinech

publikováno: 10.12.2010, kategorie: Divadlo a film, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 11. prosince, městské divadlo Žatec, mimořádně už od 18:15 hodin pokračuje oblíbená série přímých satelitních přenosů z představení v Metropolitní opeře New York do kin. Na programu je tentokrát vrcholné dílo Giuseppa Verdiho, tragická opera Don Carlos. Dílo se odehrává v prostředí královského dvora v období španělského temna.

Zde, v dusné atmosféře dvorské etikety a všemocného absolutismu bouří lidské vášně a zuří boj o moc.

V titulní roli vystoupí špička mezi tenoristy dneška Roberto Alagna, po jeho boku pak další hvězdní pěvci jako Simon Keenlyside, Ferruccio Furlanetto, Anna Smirnova či Marina Poplavskaja. Za dirigentským pultem stane mladý kanadský maestro Yannick Nézet-Séguin, kterého si mnozí návštěvníci přenosů jistě dobře pamatují díky jeho fenomenálnímu výkonu v přenosu Bizetovy Carmen v loňské sezóně. Průvodkyní přenosu bude americká sopranistka Deborah Voigt.

Vynikající divadlo, špičkové hudební nastudování...
Jedná se o teprve v minulém týdnu premiérovanou inscenaci britského režiséra Nicholase Hytnera, který Carlosem v Met debutuje,“  uvádí za organizátory přenosů Martin Cikánek a pokračuje: „podle recenzí, které na premiéru vyšly v zahraničním tisku, se jedná o vynikající divadlo se vším všudy v kombinaci se špičkovým hudebním nastudováním.