e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Letní projekt Film naživo pokračují i na podzim

publikováno: 10.11.2020, kategorie: Divadlo a film, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Unikátní filmově-divadelní projekt Film naživo Viktora Tauše, který přinesl do českých kin živá divadelní představení, od listopadu pokračuje. Za necelou stokorunu můžete sledovat filmy, natočené v létě na nejrůznějších místech. Projekt teď chystá také živé přenosy z divadel a koncertů.

"Film Naživo je alternativou prožitku živého umění a nikoli jeho redukcí. Je manifestem touhy a schopnosti živé kultury vyprávět příběhy v souladu s realitou světa svých diváků," vysvětluje autor projektu Viktor Tauš. Nejde proto žádné záznamy v podobě statických záběrů z divadel, ale svébytné filmy, natáčené v exteriérech. Projekt odstartovala inscena Amerikánka souboru Heaven's Gate s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou v hlavních rolích. Divadelní soubory inscenují svá nejúspěšnější představení mimo divadlo, v exteriérech, které obsahu divadelní hry dodávají nový kontext, inspirují herecký projev a rozvíjí téma. Takto inscenované hry jsou natáčeny filmovým štábem v jediném živoucím záběru.

"Film Naživo Amerikánka: V opuštěném sanatoriu se stal nejúspěšnějším titulem v kinodistribuci daného dne. Devět filmů a jeden koncert vidělo živě na internetu a v kinech napříč ČR kombinovaně 40 tisíc diváků," shrnuje Tauš. Do projektu se zapojil také Cirk La Putyka, Losers Cirque Company, Divadlo na Zábradlí či soubor Vosto5.

Po uzavření kin se filmy přesunuly do světa internetu. Můžete si je pouštět na webu filmnazivo.cz. Cena jednoho filmu je 99 korun a platí se kartou. Po zaplacení máte čtyři dny na shlédnutí filmu. "Připravujeme pro vás i představení a koncerty, které budete moci sledovat opět přímo v živém přenosu," dodávají autoři projektu.

Foto: CinemArt.