e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkovskou galerii převezme Mlýnský spolek

publikováno: 10.11.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

Výběrové řízení na provozovatele městské galerie v Jirkově skončilo, přihlásil se jeden uchazeč – Mlýnský spolek. Jde o odnož folklorního souboru Jirkovák. V koncepci galerie spolek uvádí, že uspořádá tři až pět výstav výtvarných děl. Předpokládá realizaci besed, workshopů, sympozií a setkávání a také navazující podporu prodeje umístěných děl.

Plánuje osvětovou a přednáškovou činnost a navázání spolupráce s fyzickými i právnickými osobami v regionu, orientuje se na region Krušnohoří/Erzgebirge. Mlýnský spolek rozšíří otevírací dobu do pěti dnů. 

Od počátku fungování galerie, od roku 1991, ji vedl letos už čtyřiasedmdesátiletý Josef Hána, který koncem roku končí ze zdravotních důvodů. „Chceme, aby galerie zůstala místem prezentace zejména současného regionálního umění, proto jsme vyhlásili výběrové řízení. Ačkoliv zájem projevilo několik subjektů, oficiálně se přihlásil jen jeden uchazeč,“ říká starosta města Radek Štejnar. Do konce roku se s novým provozovatelem uzavře smlouva.

Prostory galerie v patře u Informačního centra jsou po celkové rekonstrukci. Součástí je i široké zázemí včetně pracovny. Měsíční nájem byl stanoven na sto korun bez DPH, město poskytne provozovateli roční příspěvek na energie ve výši 140 tisíc korun.