e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Krušné hory mají čtyři nové přírodní památky

publikováno: 10.10.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Od letošního roku má Ústecký kraj čtyři nové přírodní památky na Chomutovsku, Litvínovsku a Teplicku, a to Hovězí skály, Najštejnské bučiny, Buky na Bouřňáku a Pekelské údolí. Všechny jsou součástí evropsky významné lokality Východní Krušnohoří. I v příštích letech se má ochrana Krušných hor rozšířit.

Hovězí skály - někdy označované jako Kraví - jsou lesní společenství se vzácnými druhy živočichů na jižních svazích Jedlové na Chomutovsku. Západně od nich v Telšském údolí nad Jirkovem se nachází další nová přírodní památka Najštejnské bučiny. Ochrany se dočkaly také bukové porosty na západním svahu Bouřňáku na Teplicku. Předmětem ochrany jsou tu zbytky horských listnatých lesů a luk charakteristických pro vrcholové polohy východního Krušnohoří. Posledním nově chráněným místem je strmé Pekelské údolí nad Mezibořím se sítí potoků a bučinami.

„V příštích dvou letech plánuje Ústecký kraj vyhlásit další čtyři přírodní rezervace a sedm přírodních památek, převážně na území Krušných hor,“ sdělila 1. náměstkyně hejtmana Lubomíra Mejstříková. V současnosti je v působnosti krajského úřadu již 73 přírodních památek, 27 přírodních rezervací a dvě chráněná území. 

Ilustrační foto: Pixabay.com