e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatečtí rodáci chtějí vybudovat památník leteckého mostu do Izraele

publikováno: 10.10.2016, kategorie: Památky, autor: Petr Šimáček

Sdílet: facebook twitter google+

Vznik památníku, který připomene letecký most mezi žateckým letištem a nově vznikajícím státem Izrael v roce 1948, chtějí vybudovat čeští a němečtí rodáci ze Žatce. Dokončen by mohl být v roce 2018, tedy k sedmdesátému výročí. Mezi další plány sdružení patří i vybudování nového muzea o historii města.

Vznik obou institucí, které mají připomínat bohatou historii chmelařského města Žatci, je cílem rodáckých sdružení z Čech i Německa, nově sdružených v Ústavu Oráče z Čech.

Tyto organizace již několik let spolupracují na projektu Židé na Žatecku, mapují rozhovory s pamětníky Židovské komunity v Žatci a také zaznamenávají výpovědi účastníků leteckého mostu, který Československo podporovalo nově vzniklý stát Izrael. Nyní přicházejí s návrhem vybudovat v Žatci nebo přímo v místech bývalého žateckého vojenského letiště, v dnešní průmyslové zóně Triangl, důstojný památník, jako stálou vzpomínku na letecký most Žatec-Ekron - odkaz pro budoucí generace.  Slavnostní odhalení pomníku by se mělo uskutečnit v létě roku 2018 u příležitosti 70. výročí této významné historické události, mj. za podpory a účasti nejvyšších představitelů ČR a Izraele.

„Jsme ve shodě a ve vzájemné symbióze se starostkou města Žatce a senátorkou Zdeňkou Hamousovou, velvyslancem Státu Izrael v České republice panem Gary Korenem i hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem. Všichni náš návrh na vybudování Památníku plně podporují,“ uvedl za žatecké organizované rodáky Petr Šimáček. Spolupráci na vzniku památníku již přislíbila významná izraelská výtvarnice Evie Pollig. 

Co bude památník připomínat?

V roce 1948 bojoval nově vzniklý Stát Izrael o své přežití. Jednou ze zemí, která jej výrazně materiálně podporovala, bylo Československo. Spojené státy a SSSR uznaly Izrael po jeho vzniku v květnu 1945 jako první a Československo jako třetí. Československé Spitfiry a další vojenské dodávky tehdy směřovaly do Izraele. Byl organizován letecký most Žatec-Ekron, kterým byly ony československé zbraně dopravovány. Na žatecké letiště přistávaly americké Dakoty, pilotované najatými dobrovolníky a často pod vymyšlenými znaky středoamerických států, ale faktem je, že tento most do značné míry předurčil charakter další letní ofenzivy izraelské armády, která zvrátila doposud negativní vývoj. V létě 1948 bylo konkrétně ze žateckého letiště odesláno 24 letadel Avia S-199 (rozebraných na jednotlivé části a v útrobách velkých letadel uložených) v rámci vojenské pomoci Československa nově vzniklému státu Izrael (tzv. akce Žatec - Haifa). V souladu se stejnou akcí na podporu nového státu Izrael ze žateckého letiště (kódové označení Etzion) také startovaly plně vojensky vyzbrojené 3 ks tzv. létajících pevností s mezipřistáním na základně v Itálii a s cílem nad Egyptem, kde bombardovaly egyptské pozice a pomáhaly tak udržet část vojenských sil, které tak nemohly zasáhnout při napadení Izraele. Piloty byli Američané nebo Angličané.

O dalším projektu na výstavu Muzea Jana ze Žatce budeme informovat.

Foto: https://zateczide.wordpress.com