e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Poslední růže od Casanovy na duchcovském zámku

publikováno: 10.10.2013, kategorie: Divadlo a film, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Katedra zpěvu a operní režie HAMU ve Valdštejnském sále zámku v Duchcově hudební romantickou komedii Poslední růže od Casanovy v režii Michala Lieberzeita. Během představení zazní díla Casanovových současníků Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. Představení se koná v sobotu 12. října.

Děj se odehrává v roce 1798 na zámku v Duchcově. Na zámek přijíždí mladý hraběcí pár, Valerie a František Adam z Valdštejna. Valerie se chystá na zámku oslavit své dvacáté narozeniny. Nedlouho po svém příjezdu je však konfrontována se stárnoucím Casanovou, který zastává starý pořádek a hlásá, že pouze vybraným chováním a dvorností lze uspět u jakékoliv ženy a probudit v ní lásku. Valerie, která je typickou zástupkyní „nové doby“ s ním kategoricky nesouhlasí a prosazuje střídmost v projevech náklonosti a dvornosti. Tato výměna názorů se stává impulzem pro pozdější sázky. Valerie se vsadí se svým manželem, že bude povolná k tomu, aby jí Casanova sváděl a pak se mu i s manželem vysmějí. Casanova se zas vsadí se starým hrabětem Valdštejnem o to, že Valerii dokáže svou pravdu a že Valerie veřejně zavrhne názory, které tak vehementně bránila. Tak se rozhoří nejpodivnější hra, která končí poznáním a osvícením obou hlavních aktérů.

„Výběr tématu divadelního představení byl od prvního momentu spjat s myšlenkou, co je v životě nejdůležitější. Každý by odpověděl nejspíš zdraví, nebo láska. Já jsem se však zamyslel hlouběji nad otázkou, co bylo nejdůležitější v životě velkého svůdce žen Casanovy. Našel v životě opravdovou lásku, nebo bylo vše pouhým velkým dobrodružstvím bez hlubšího pochopení života?" uvedl k představení režisér hry Michal Lieberzeit.

V rolích Giacoma Casanovy, hraběnky Valerie, hraběte Josefa Karla a Adama Františka z Valdštejna, Markétky, Vinceka, paní Maternové, doktora O´Reillyho, Maestra Calda, Alegorie mužství a ženství a dalších postav se představí studenti Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze, která je spolupořadatelem akce.    

Představení Poslední růže od Casanovy se uskuteční v sobotu 12. října od 16,00 hodin ve Valdštejnském sále. Jednotné vstupné činí 130 Kč, rezervace je možná na telefonním čísle 417 835 301. Rezervované vstupenky je nutné vyzvednout nejpozději 1 hodinu před začátkem akce.