e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pozdní sběr na zámku Duchcov

publikováno: 10.9.2016, kategorie: Výstavy, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Tři severočeští výtvarníci z regionu Mostecka a Teplicka původně tvořili a vystavovali s desítkou dalších v rámci výtvarné skupiny Kontakt. Nyní se znovu setkávají, aby v Galerii Giacomo na zámku Duchcov představili výběr ze své tvorby pod příznačným názvem „Pozdní sběr“. Výstava potrvá do konce října.

Walter Lauf (1940) kreslení doslova propadl už na základní škole. V roce 1957 se stal členem výtvarné skupiny Kontakt, vedené docentem Kamilem Linhartem, a seznámil se s technickou i teoretickou stránkou malby. Za své práce získal také několik ocenění. Zabývá se především olejomalbou, kresbou, koláží, vytváří rovněž plastiky. Jeho tvorba je nezaměnitelná, mnohými rysy spjata s dobou šedesátých let i ovlivněna malířským směrem art brut. Hlavním motivem jeho komorně laděných obrazů je žena, promlouvající z monochromatického, až temně melancholického pozadí, někdy ozvláštněného strukturálními prvky nebo zrcadlením krajiny.

Výtvarné cítění Rainera Peschla (1941) bylo již od počátku ovlivněno otcem, textilním návrhářem, který zdůrazňoval důležitost vlastní myšlenky a osobitého pojetí. V roce 1982 vstoupil do výtvarné skupiny Kontakt, kde poznal i jiné možnosti tvorby, jako land art, body art či konceptuální umění. Koncem osmdesátých let měl již vyhraněný koncepční přístup k tvorbě: každý problém nejprve detailně vyřešit a teprve poté přistoupit k samotné tvorbě, žádné změny ani improvizace nejsou přípustné. Nosným výrazovým prvkem se stává čtverec a čtvercová síť. Od roku 2009 pracuje na dosud neuzavřeném cyklu „Moje blues“ – den po dni, čtverec za čtvercem ztvárňuje s precizností sobě vlastní své myšlenky, rozehrává svá niterná blues. V mezičase vytváří originální šperky - drobné kovové plastiky s minerály.

Karel Gyurjan (1960) začínal kresbou a malbou krajiny, v r. 1984 se dostal do výtvarné skupiny Kontakt, se kterou se účastnil jak seminářů, tak plenérů a výstav a posouval svoji tvorbu dále, až do roviny abstrakce. Ve své tvorbě vychází vždy z drobné kresby, vznikající jako reakce na určitý vizuální podnět či vjem, zprostředkovaný lidmi, věcmi, přírodou či prostředím. Tuto kresbu nebo lehkou skicu je pak schopen přenést do velké plochy nebo ji vtisknout i trojrozměrnou podobu, či ji do nejmenších detailů rozpracovat v tenkých linkách - vrypech linorytu. Důležitou roli hraje přitom barevnost, při vlastním aktu tvoření je ochoten se barvě podřídit. V poslední době často vytváří prosté, avšak působivé lineární kompozice, jako odezvu na zrychlené tempo přetechnizované doby. Gyurjan se účastnil mosteckého sochařského sympozia v letech 2012, 2013 a 2014, pravidelně se účastní rovněž grafických soutěží.

„Kontakt zanikl proto, že už v roce 1990 nebyl potřeba. Za socialismu, když člověk neměl posvěcení Svazu českých výtvarných umělců, nemohl vystavovat. Skupina pro nás byla jedinou možností. Bylo nám líp, když jsme byli pohromadě. Skupina ale neovlivňovala tvorbu nikoho z nás, proto se spolu při kolektivních výstavách velice dobře snášíme,“ uvedl teplický malíř Rainer Peschl. Společný výstavní projekt v duchcovské zámecké galerii je dialogem tří umělců, kteří ve vzájemném kontaktu – symbolicky v „Pozdním sběru“ – promlouvají ústy své obrazotvornosti o aspektech své vlastní i společné retrospektivy.

Výstavu Pozdní sběr můžete shlédnout v Galerii Giacomo na zámku Duchcov od 9. září do 30. října 2016, v září denně kromě pondělí od 10,00 do 16,00 hodin, v říjnu o víkendech a svátcích od 10,00 do 15,00 hodin, poslední vstup je možný 30 minut před koncem otevírací doby. Vstupné do galerie je jednotné a činí 20 Kč, vstupenky zakoupíte v pokladně zámku.