e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatečtí rodáci oslaví v sobotu dvacet let

publikováno: 10.8.2020, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Kulturní nebo sportovní akce, historické semináře, bály, dokumentární filmy se vzpomínkami pamětníků, soutěže krásek chmelového moku nebo hudební festivaly, které zcela zaplňovaly letní kino. To jsou akce Spolku rodáků a přátel města Žatce, na které se sjíždějí lidé z celého kraje. Letos Spolek rodáků a přátel města Žatce slaví dvacítku a připomene si to 15. srpna na náměstí.

Významnou aktivitou je i nadále mediální prezentace historického města u nás i ve světě. Letos v srpnu je to přesně 20 let od založení spolku. Pod zakládající listinou jsou podepsáni Petr Šimáček, Josef Zábranský a Vladimír Halamásek. Od samého začátku spolek mimo jiné podchycoval zájem přátel královského Žatce a jeho regionu o historii i budoucnost města.  

„Zvlášť jsme chtěli a nadále chceme pomáhat v oblasti cestovního ruchu a vytvářet prostor k prosperitě našeho sídla. Podporovat zdravý patriotismus občanů, a to především u dětí a mládeže, vytvářet vazby obyvatel k Žatci a jeho tradicím. To byly hlavní důvody, proč jsme se rozhodli spolek založit, přesně to bylo 4. srpna roku 2000,“ říká zakládající člen a dodnes předseda spolku Petr Šimáček. 

Ve dvacetileté bilanci bezmála 150 akcí vyčnívá například celosvětové setkání rodáků a přátel Žatce 11. září 2004 v rámci oslav tisíce let od první písemné zmínky o městě. Žatec tehdy přivítal na 2,5 tisíce krajanů a příznivců města z celého světa s jejich partnery či rodinami. Součástí oslav přímo na žateckém centrálním náměstí pak bylo „upečení“ největšího dortu na světě s tisíci hořícími svíčkami, což je zaznamenáno i v české Guinnessově knize rekordů. 

Mezi současné aktivity spolku patří od letošního června nově otevřená umělecká Galerie U Radnice, kam se přesunula výstava Židé na Žatecku ze synagogy v rekonstrukci. Ve spolupráci s Nadačním spolkem Saaz/Žatec je zde i trvalá expozice Letecký most Žatec-Ekron o československé pomoci vznikajícímu státu Izrael v roce 1948. 

„Žatec se proměnil k lepšímu. Je to moderní pulzující krásné město s úžasnou architekturou. Samozřejmě s pozitivy i chybami a nedostatky, které je třeba odstraňovat, a to i v oblasti turistického ruchu. Když se však turista nedívá na neopravené domy a do soukromých „dvorků“ odchází z města spokojený,“ říká předseda. 

Výročí spolku si Žatečané s návštěvníky města připomenou i na výstavě fotografií „Žatec dříve a dnes“ v Galerii U Radnice, a v koncipovaném hudebně-zábavném odpoledni pro dospělé i děti na náměstí Svobody v sobotu 15. srpna od 15,00 do 18,00 hodin. Ožijí zde také tradiční soutěže žateckých Dočesných – pití piva, soutěž v ručním česání chmele i tanci s korbelem piva na hlavě. Na návštěvníky čeká mnoho dalších překvapení. 

„Tuto velkou akci, ale všechny ostatní aktivity dělají naši členové a kamarádi ve svém volném čase, zcela zdarma. Za jejich obětavost a posedlost „Žatectvím“ jim patří velký dík,“ říká Petr Šimáček a dodává přání do budoucna: „Aby Žatec nikdy nespal! A aby všichni, kteří mají Žatec „pod kůží“ byli patrioty, městu pomáhali a do svého města se vždy rádi vraceli.“

Foto: Archív spolku, oslavy tisíce let Žatce a vytvoření rekordu.