e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 12. až 14. srpna

publikováno: 10.8.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prožijte noční prázdninová dobrodružství – tento víkend pro ně bude jako stvořený. Můžete vyrazit na noční prohlídky, jízdu Safari Expresem, běh nočním Mostem, divadlo v setmělých kadaňských zahradách či večerní oslavu na řece Ohři v Lounech...

Noc v Krušných horách
Prožít nevšední večer a noc v Krušných horách umožní velká víkendová akce Destinační agentury Krušné hory, která otevře v neobvyklých časech k prohlídkám místa jako litvínovský zámek, pekárnu, duchcovskou věž nebo mostecký kostel. Na Klínech bude jezdit lanovka, v Mostě se poběží noční běh a chystá se výprava k nočnímu dolu. Podrobnosti se dozvíte v článku Noční dobrodružství v Krušných horách

Indiánské léto
Mníšek v Krušných horách se v sobotu 13. srpna promění v indiánské území. Na louce u bývalé celnice bude připraven program pro děti od 10,00 do 12,00 a  poté od 14,00 do 16,00 hodin. Čekají je soutěže jako střelba ze vzduchovky a z luku a kuše, rýžování zlata, překážková dráha – běh trojnožců, cvrnkání balónků do důlku a další. Navštívit mohou Teepee s výkladem, naučit se bubnování na buben či navlékání korálků a výrobu razítek na potisk (tisk na čelenku či tričko – tričko, nejlépe bílé s sebou), od 16,00 hodin se budou opékat buřty, pro děti buřt a limo zdarma.

Pohádkové safari
Oblíbený pohádkový Safari expres bude po čtyři srpnové večery jezdit setmělým chomutovským zooparkem. Děti čeká výprava do světa plného pohádkových bytostí i zvířat. Pohádkové safari bude jezdit v pátek a sobotu 12. a 13. srpna a poté následující víkend 19. a 20. srpna. První odjezd je v 18,00 hodin a poté každou půlhodinu až do 23,00 hodin. Jízdenka stojí 120 korun, děti do 3 let zdarma.

Taneční festival Siraex
Festival současného tance s mezinárodní účastí pořádá Základní umělecká škola Klášterec nad Ohří v prostorách zámku v Klášterci nad Ohří ve dnech 13. až 19. srpna. V doprovodném programu můžete navštívit kurzy tance s mistry Janem Onderem a Lucií Hunčárovou nebo žonglování. V tomto článku najdete celý program festivalu.

Divadelní Františkánské léto
Letos vítají zahrady Františkánského kláštera v Kadani ochotníky z blízka i z daleka – v červnu se představili lounští divadelníci se Snem noci svatojánské, v červenci divadlo KAPSA převedlo na prkna příběh Boccacciova Dekameronu a v pátek 12. srpna zahrají v podstatě sousedé – chomutovské divadlo Nahoď přiveze svou autorskou komedii Hotel. Příběh je to skoro čítankový: namyšlená herečka Beccy dostala prvně nabídku natáčení mimo svou rodnou Ameriku. V Paříži je pro ni připraven hotelový pokoj, ve kterém by měla bydlet po čas natáčení, ale hned první den se stane něco, co naprosto změní celý zbytek jejího života. Co všechno se může stát v hotelovém pokoji, když se rozbijí vstupní dveře? Přijďte to zjistit a zasmát se s chomutovskými divadelníky! Začátek představení ve 20,00 hodin, vstupné 50 Kč.

Autismusic Fest
Už jste se někdy zajímali o to, co je autismus? Není to vše jen o Rainmanovi, genialitě a číslech. A co například dozvědět se o tomto postižení nějaká zajímavá fakta a zároveň si užít pohodový rockový festival přímo na břehu Nechranické přehrady? Stačí navštívit 1. ročník jedinečného hudebního benefičního festivalu na podporu života lidí s autismem ve Vikleticích v sobotu 13. srpna. Čekají vás výstavy, workshopy, komiksy i fotografie a unikátní spojení spousty informací a skvělé hudby! Začátek ve 12,00 hodin, hrát bude třeba Imodium, Viktor Dyk Petr Brandl a další. Vstupné 150 Kč, děti do 120 cm zdarma.

Letní vábení
Letní lounské vábení bude probíhat od 12. do 14. srpna na mnoha místech Loun. Čeká vás páteční Oslava řeky Ohře, v sobotu spousta muziky na tří pódiích, závody dračích lodí, program pro děti i ohňostroj. V článku Letní lounské vábení vypukne už příští víkend najdete kompletní program

Noční prohlídka kostela
Prohlédnout si přesunutý děkanský kostel v Mostě v noci umožní netradiční prohlídka v sobotu 12. srpna. Průvodce Jiří Sirový bude vyprávět o pohnuté historii tohoto gotického skvostu a prohlídka bude mimo jiné okořeněná poutavým vyprávěním varhaníka pana Radka Turčáni, který však nebude o varhanách, umístěných v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, jen vyprávět, ale bude na ně bude návštěvníkům také hrát. Začátek ve 22,00 hodin.

Obnaženi
V sobotu 13. srpna v Chomutově odstartuje již čtrnáctý ročník festivalu Obnaženi, který na severozápad Čech přiváží skvělé domácí i zahraniční performery, tanečníky, muzikanty nebo výtvarníky. Týdenní festival přinese také literární a filmový večer nebo workshopy. Hned první víkend vás čeká vernisáž výstavy, koncert i joga pro děti. Podrobnosti se dočtete v článku Chomutovský festival Obnaženi ve znamení restartu.

Čítárna na nábřeží
Pestrý výběr knih a lahodná káva či osvěžující nealkoholický nápoj a zajímavé hry - to vše nabídne letní projekt Města čtou, který dorazí o víkendu 13. a 14. srpna do Kadaně. Kromě pohodlného sezení a čtení nabídne knihovna na Nábřeží Maxipsa Fíka i herní koutek, kreativní workshopy pro děti a v sobotu večer koncert. Otevřeno bude po oba dny od 10,00 hodin, stan bude stát pod amfiteátrem. Podrobnosti zde

Obří skluzavka a noční běh
Po Česku na zadku – s tímto podtitulem dorazí do Mostu obří skluzavka, dlouhá přes 300 metrů. Stát bude v centru v ulici Jiřího z Poděbrad. V předprodeji stojí celodenní jízdenka 250 korun, ale pozor – když nebude počasí, své peníze zpět nedostanete, na místě pak 300 Kč. Vstup je možný od šesti let. Večer se Mostem opět bude běhat – Night Run startuje na náměstí mezi půl devátou a půl desátou. Program doplní i běh na pomoc boje proti rakovině prsu a dětské závody. Běží se na tratích 5 a 10 kilometrů.

Hudba v Jezeří
O víkendu pokračuje na zámku Jezeří u Litvínova druhým koncertem festival Hudební léto v Jezeří. V sobotu 13. srpna od 17,00 hodin zahraje Alena Hönigová na fortepiano. Podrobnosti nabízí článek  Hudba rozezní o srpnových večerech zámek Jezeří.

Pouťové vavřinecké oslavy
Dvě vavřinecké pouti se konají tento víkend – první v Lubenci na Podbořansku. V sobotu 13. srpna se od 10 hodin koná na hřišti fotbalový turnaj, odpoledne zahraje dechovka a od 15.45 vystoupí Věra Martinová. V neděli pak můžete jít povzbudit hasiče na soutěž v požárním sportu. Pro děti samozřejmě nebudou chybět pouťové atrakce a pro všechny občerstvení. Vstup je zdarma.
Další vavřineckou pouť oslaví v Libochovicích. V kapli svatého Vavřince na hřbitově se v neděli v 9 hodin koná poutní mše. Kolotoče a stánky pak najdete v městském parku. Pouťovou oslavu si můžete zpestřit na zdejším zámku, který o víkendu 13. a 14. srpna otevře skleníky a v nich si můžete kromě sbírek tropických rostlin prohlédnout i výstavu exotického ptactva. Otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin, výstava ptactva od 9,00 do 17,00 hodin. V západním traktu zámku naproti kostelu bude tradiční výstava domácího zvířectva.

Slon v porcelánu
Hudební festival v porcelánovém městě, tedy v Klášterci nad Ohří, vypukne v sobotu 13. srpna v 11,00 hodin. Rodinný festival se koná v letním kině, kde vystoupí ABBA Stars revival, Petr Kalandra Memory Band a Michal Šindelář. Pro děti bude připravena dětská scéna, dílny, zpívání, pohádky a soutěže, cirkusová MINI-ZOO, originální ohňová a bojová show, zahraje také Lázeňský orchestřík doktora Pěnkavy. Rodinná vstupenka stojí 100 korun.

Patokryjská vlna
Odpoledne plné zábavy a netradičních sportů, to je Patokryjská vlna, která startuje v sobotu 13. srpna v 15,00 hodin neckyádou, nebo-li soutěží originálních plavidel v Patokryjích na Mostecku. Následuje Patokryjská olympiáda „Pato de Kryje“ - soutěž čtyřčlenných družstev. Jednotlivé soutěže bude střídat hudba, aby závodníci mohli nabrat síly do dalších disciplín. Provázet vás budou Helena Fibingerová a Emil Zátopek. Zahrají Sortiment, Kamil Emanuel Gott a Michal David revival.

Jarmark
Město Úštěk na Litoměřicku v sobotu 13. srpna ožije celodenním jarmarkem. Program se bude odehrávat na mnoha scénách a zahrnuje například velké dobové tržiště, průvod, pohádkové atrakce, loutkové pohádky, ležení městské gardy, šermíře, historický kolotoč, ukázky sokolnictví a množství výstav. V 11,00 hodin dorazí Karel IV. se svou družinou, od 20,00 hodin se koná večerní historická podívaná s hudbou, ohněm, kouzly a kejklemi, zakončená průvodem s loučemi a ohňostrojem.

Foto: Noční Hora Svaté Kateřiny na fotce p. Hasse ze soutěže Destinační agentury Krušné hory.