e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 12. až 14. července

publikováno: 10.7.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend se roztrhl pytel s rockovými festivaly – hrát se bude v Bílině, Teplicích, Litvínově, Rašovicích, Peruci… Koho lákají památky, může vyrazit do Vernerova mlýna nebo Františkánského kláštera.

Křižatecký travers
Po stopách historie litvínovské části Krušných hor se můžete vydat v sobotu 13. července odpoledne. Průvodcem na cestě z Klínů přes Křižatky do Horního Jiřetína vám bude znalec místní historie, Jan Setvák z Oblastního muzea a galerie v Mostě. Podrobnosti se dozvíte v článku Letní výlet Křižateckým traversem.

Sýkorovy Počedělice
V sobotu 13. července se opět v Počedělicích na Lounsku sejdou milovníci umění a přátelé malíře Zdeňka Sýkory. V 10,00 hodin začíná na návsi tématická exkurze podél řeky Ohře s několika zastaveními na místech, kde zdeněk Sýkora maloval. Trasa vede směrem na Oboru a měří asi 4 km. Slavnostní odpoledne začíná v 15,00 hodin. Během odpoledne si můžete prohlédnout tři výstavy: Krajinou Zdeňka Sýkory, Počedělice v čase minulém a Počedělice na obrazech a fotografiích (motiv řeky Ohře v Počedělicích).

Na Měsíc
V červenci uplyne 50 let od přistání člověka na Měsíci. Připomene to v pátek přednáška ze seriálu Setkání v první čtvrti, která začíná ve 20,30 hodin v teplické hvězdárně na Písečném vrchu. Název přednášky je 1969: Závod o Měsíc.

Rock na Kyselce
Koncert pro kamerunské kozy je tradiční rockový festival v Bílině na Kyselce. Koná se v pátek 12. července od 18,00 hodin. Vystoupí Hlahol, Plexis, Zakázaný ovoce a Walda Gang. Vstupné 250 a 350 Kč. 

Rock na Loučkách
Další rockový festival se bude konat v areálu Loučky v Litvínově, také v pátek 12. července. Tady vás čekají kapely Dymytry, Harlej, Trautenberk a metalovo-rockový muzikál Bohemian Metal Rhapsody. Vstupné 490 Kč. 

Teplice Free Live
Bez vstupného je hudební festival na náměstí Svobody v Teplicích, který startuje v sobotu 13. července v 16,00 hodin. Hudba bude znít až do jedenácté večer a na programu jsou tyto skupiny  Furyant, Zakázaný ovoce, Děda Mládek Illegal Band Official,  Circus Problem, Toxic People, Madam Royal.

Zahradní slavnost
Další muziku si můžete užít v pátek 12. července v restauraci Černý kůň v Lounech, která slaví své 21. narozeniny. Zahrát přijede Vítkovo kvarteto. Začátek ve 20,00 hodin, vstupné 160 Kč.

Rašovické dunění 
V restauraci Na vyhlídce v Rašovicích u Klášterce nad Ohří se koná festival Rašovické dunění. Hrají kapely Primitiv, Akustik, Lake Stopper, Trepifaxil a hostem večere je Tony Ducháček a Garage. Vstupné 100 Kč, začátek v sobotu 13. července v 16,00 hodin.

Plutofest
Popatnácté se v Peruci na Lounsku koná Plutofest v zámeckém parku. Startuje v sobotu 13. července v 16,00 hodin. A kdo zahraje? Kapely Potěr, Idio&Idio, Gaia Mesiah, Jamaron, Hlahol, Wishmasters a na závěr AC/DC Czech Revival. Vstupenky na místě 250 korun, děti do 14 let zdarma.

Další hudební tipy
Pokud si chcete poslechnout muziku, další možností jsou třeba pravidelné lázeňské koncerty v Šanovské mušli v Teplicích, kde se hraje vždy v sobotu od 16,30 hodin. V pátek a sobotu hraje hudba také v rámci Krupského hudebního léta na venkovní terase Kolosea, vždy od 18,00 hodin. V sobotu od 17,00 hodin nabídne Valdštejnský zámek v Litvínově šansony, filmovou a populární hudby v podání Ecole de Musique de Malansac. Na všechny toto koncerty je vstup zdarma. Hudební nabídku můžete hledat v Kalendáři akcí.  

Kinematograf
Do Dolního Poohří dorazil Kinematograf bratří Čadíků. Aktuálně parkuje na Mírovém náměstí v Kadani, kde promítá do soboty 13. července, poté se v neděli přesune do Žatce. Více o jeho zastávkách se dozvíte v článku.

Prohlídky ve mlýně
Rozšířené prohlídky chystá na tento víkend Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku. V sobotu od 15,00 hodin můžete vidět ukázku chodu mlýnských strojů a v neděli ve stejný čas sekernický veřtat.

Prohlídky v klášteře
Na sobotní večer 13. července chystá Františkánský klášter v Kadani kostýmované prohlídky s Jiřím Popelem z Lobkowicz. Za svitu svíček projdete klášterem a prožijete příběh renesančního šlechtice. Budete zasvěceni do jeho intrik, vášní a zločinů. Ochutnáte dobové speciality a odvážní se mohou pokusit vypít vítací pohár plný vína. Prohlídky začínají od 19,00 do 22,00 hodin. Podrobnosti se dozvíte v článku Jiří Popel z Lobkowicz provede kadaňským klášterem.

Setkání na Radobýlu
Místo, odkud Karel Hynek Mácha sledoval požár Litoměřic, jež se mu stal osudným, ožije v sobotu 13. července setkáním na Radobýlu. „Ve společném kruhu se vzájemně propojíme, naladíme na místo kopce a přírody kolem,“ vysvětlují záměr akce pořadatelé. Přijít můžete od 16,00 hodin, v 19,00 hodin začíná společný rituál propojení a poté se můžete těšit na koncert zpívajících mís, vystoupení Mantrovníků a tanec ohně. Příspěvek dobrovolný.

Žernosecký půlmaraton
Nedaleko od Radobýlu ve Velkých Žernosekách se v sobotu 13. července uskuteční  6. ročník Žernoseckého půlmaratonu. Start v 10,00 hodin před místním obecním úřadem. Trasa vede přes Kamýk, Tlučeň, Varhošť, Hlinnou, Plešivec, Knoblošku a Malíč zpět do Žernosek. Startovné 100 Kč. Registrace písemně do pátku na vzpulmaraton@seznam.cz, případně v den závodu na startu do 9,15 hodin. 

Noemova archa
Představení Noemova archa hrobského Divadla v Pytli můžete vidět v rámci Kadaňského kulturního léta na Studentském náměstí. Představení začíná v neděli 14. července v 16,00 hodin. Vstupné je 50 Kč.

Foto: Free-Photos from Pixabay.