e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do kin míří Cimrmanova opereta

publikováno: 10.7.2013, kategorie: Divadlo a film, autor: Karolína Nejepsová/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Slavné melodie odcizené z operetní fresky Proso českého génia Járy Cimrmana rozezní v sobotu 13. července Obecní dům v Praze. Pokud vám dosud uniklo, že Cimrman byl také slavným operetní skladatelem, můžete se sami přesvědčit v českých kinech. První a jediné koncertní provedení Prosa totiž bude přenášeno do kinosálů - vidět ho můžete třeba v kině Hvězda v Kadani, Svět Chomutov, Lípa Duchcov.

Původní Cimrmanova opereta zazní v podání Českého národního symfonického orchestru pod vedením dirigenta Libora Peška v rámci hudebního festivalu Prague Proms. Jako sólisté vystoupí sopranistka Adriana Kohútková a tenoři Tomáš Černý a Miloň Čepelka.

V průběhu koncertu nebude samozřejmě chybět fundovaný výklad cimrmanologů Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Petra Bruknera a Roberta Bárty, kteří divákům prozradí nejednu perličku ze zákulisí vzniku tohoto zapomenutého díla. Režie již druhého „cimrmanovského“ přenosu do kin se opět ujme Jan Svěrák. První přenos divadelní hry České nebe byl uveden při příležitosti 45 let Divadla Járy Cimrmana a sledovalo jej téměř 11 000 diváků.

Přesnos začíná ve všech kinech ve 20,00 hodin. Přímý přenos tohoto slavnostního koncertu do českých kin je pořádán ve prospěch Centra Paraple.