e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Krušnohorská opera Perkmon z roku 1829 zazní v Teplicích

publikováno: 10.6.2022, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Koncertní provedení opery Bergmörchen nebo-li Perkmon hudebníka a starosty Teplic z 19. století Josefa Matyáše Wolframa bude uvedeno v teplické koncertní síni. Hostem Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena bude tentokrát teplický soubor Collegium hortense. Společně se Severočeskou filhamornií Teplice vystoupí ve čtvrtek 16. června.

Josef Matyáš Wolfram byl od roku 1824 až do své smrti v roce 1839 starostou Teplic. Původně však studoval hudbu a živil se i jako učitel hudby. Muzice zůstal věrný i během starostování, takže pořádal ve svém domě hudební večery a komponoval. Především jeho opery měly ve své době úspěch a uváděly se v Praze i Drážďanech. Mezi nimi zejména Bergmörchen, opera, kterou budou moci posluchači v koncertním nastudování slyšet na symfonickém koncertě Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena.

Severočeskou filharmonii Teplice bude pro tento večer dirigovat osecký skladatel a sbormistr Jan Zástěra. Působí mimo jiné jako dirigent Hudby Hradní stráže a Policie ČR, má na svém kontě řadu k děl k významným historickým výročím Česka. Je sbormistrem teplického vokálně-instrumentálního souboru Collegium hortense, které na čtvrtečním večeru vystoupí. Stejně jako Jan Zástěra se soubor věnuje převážně regionálním tématům a jeho cílem je znovuobjevování a interpretace zdejších poněkud zapomenutých autorů. Mezi ně patří právě Josef Matyáš Wolfram.

Večer v koncertní síni teplického Domu kultury začíná ve čtvrtek v 19,00 hodin. Vstupenky v ceně 200 Kč jsou již v prodeji v pokladně Domu kultury. Co dalšího pro vás ještě chystá 57. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, se už zítra dočtete ve Speciálu Beethovenův festivalu 2022. Kompletní program také najdete na festivalových stránkách.