e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Legiovlak zastavil v Žatci a poté míří do Loun

publikováno: 10.6.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Do Žatce a Loun letos zavítá na svém putování po městech České republiky legionářský vlak. Unikátní vlaková souprava je věrnou rekonstrukcí vlaků, kterými putovali v letech 1918 až 1920 českoslovenští legionáři po Transsibiřské magistrále. Na žateckém nádraží je vlak k prohlídkám přístupný od 9. do 14. června, následující týden se přesune do Loun.

Legiovlak se skládá ze 14 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii legií. 

Nádraží Žatec je druhou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Široké veřejnosti bude Legiovlak v Žatci přístupný zdarma od úterý 9. až do neděle 14. června. Ve všední dny od 8,00 do 18,00 a o víkendu od 9,00 do 19,00 hodin. Poté se přesouvá na nádraží v Lounech, kde si ho můžete přijít prohlédnout od úterý 16. do neděle 21. června. 

S ohledem na prevenci před šířením epidemie COVID-19 platí v rámci celé expozice Legiovlaku bezpečností opatření v podobě dezinfekce rukou před vstupem do expozice, vstupu pouze se zakrytými ústy a nosem, dodržování odstupů ve vzdálenosti 2 metry a s dodržováním kapacity návštěvníků. Veškeré bezpečnostní pokyny pro návštěvníky budou uvedeny na místě expozice.