e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Missa solemnis uzavře 55. ročník festivalu

publikováno: 10.6.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Hudební festival Ludwiga van Beethovena se uzavře ve čtvrtek 20. června. Závěrečný symfonický večer tohoto jubilejního 55. ročníku nemůže patřit nikomu jinému než samotnému Beethovenovi. Severočeská filharmonie společně s Českým filharmonickým sborem Brno a sólisty představí v teplickém koncertním sále jeho slavnostní mši.

Missa Solemnis, která vznikla v letech 1817 až 1823 patří k vrcholům díla Ludwiga van Beethovena. Ačkoliv není tak často uváděná jako jeho symfonie či sonáty, sám autor ji označil jako své nejvydařenější dílo. Věnoval ji svému příteli arcivévodovi Rudolfu Janu Rakousko-Toskánskému, olomouckému arcibiskupovi. Není bez zajímavosti, že poprvé v celé podobě v rámci liturgie zazněla v kostele svatého Petra a Pavla ve Varnsdorfu.

Posluchači závěrečného koncertu festivalu ji uslyší v podání Severočeské filharmonie Teplice, dirigované Petrem Vronským, a Českého filharmonického sboru Brno pod vedením sbormistra Petra Fialy. Sólové party přednesou Marta Reichelová - soprán, Barbora Polášková – alt, Jaroslav Březina - tenor, Martin Gurbal´ - bas.

Velké finále Beethovenova festivalu, který začal 23. května a zastavil se v 10 severočeských městech, začíná ve čtvrtek 20. května v 19,00 hodin. Jeho dějištěm bude koncertní sál Domu kultury Teplice, navržený slavným architektem Karlem Hubáčkem. Vstupenky v ceně 300 Kč (zlevněné za 150 Kč pro děti, senioři a abonenty filharmonie) jsou v prodeji v pokladně Domu kultury.

Posledním koncertem se s vámi také loučí Speciál Jubilejní Beethoven, který vám v průběhu května a června přibližoval festivalové dění v Ústeckém kraji.