e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Odpoledne cestování, tance a hudby na Červeném Hrádku

publikováno: 10.6.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jitka Viziová

Sdílet: facebook twitter google+

Proletět se světem můžete v sobotu 13. června na nádvoří zámku Červený Hrádek u Jirkova. Podruhé se tam koná Cest Fest, cestovatelský den. Program začíná v jednu odpoledne a těšit se můžete na cestovatelské besedy, folklór i večer to rozjede etno kapela Čankišou.

13,00 hodin - Vystoupení folklorního souboru Skejušan

Folklorní soubor Skejušan založilo v roce 1990 několik nadšenců - Rusínů, žijících v Chomutově. Soubor pojmenovali podle vesničky Skejuša v Rumunsku, ve které se narodili a kam kdysi jejich předkové v cestě za prací doputovali z východního Slovenska ( Kamienka ). Ani v Rumunsku Rusíni nezapomněli na svůj jazyk, písně, zvyky. Po druhé světové válce se rodiny rozhodly pro návrat do vlasti. Část z nich se usadila v Chomutově.

13,30 hodin, 15,30 a 17,30 hodin - Bolly ladies - ukázka orientálních tanců, pro zájemce taneční minikurz

14,00 hodin - Marcel Konečný - Cesta kolem světa za 99 dní

Fotograf, cestovatel, bloger a lektor. Fotografuje již přes 30 let aprocestoval 70 zemí na 5ti kontinentech. Specializuje se na fotografie vpřirozeném světle aje odpůrcem jakýchkoli zásahů do obsahu fotky. Jeho fotografie lidí vynikají přirozeností ikompozičními detaily.Píše velmi úspěšné sarkastickéiodborné články ofocení afotografech apřipravuje vydání 3 fotografických knih. Jeho fotografie byly několikrát oceněny cenou National Geografic travel photo ajeho fotoobrazy se prodávají po celém světě. Vroce 2013 byl vybrán do mezinárodního výběru FUJI X photographers.

16,00 hodin - Rudolf Švaříček - Nová Guinea

Jednatel cestovní kanceláře Livingstone. Vizionář s širokým záběrem aktivit. Hlava i duše festivalu GO KAMERA, motor náročných expedic a výjimečných projektů. Má za sebou mimořádné výkony v průzkumu extrémních oblastí i řadu úspěšných expedic: Polar 89 (se psím spřežení na polár), Marco Polo (napříč Asií), Hedvábná stezka (rok a půl asijskými státy), Živá Afrika (napříč Afrikou v modulu Tatry). Věnuje se hlavně oblastem izolovaných etnik. Jeho doménou je Indonésie a ostrov Nová Guinea a oblast Himálaje. Absolvoval ojedinělé horské výstupy (český prvovýstup na Carstensz...) Publikuje úspěšné knihy, spolupracuje s televizemi, moderuje, pořádá výstavy s rekordní návštěvností, osnuje happeningy. 

18,00 hodin - Bedřich Fryč – Jižní Indie 

Už v pěti letech jel sám vlakem od tety ze Smiřic do Havlíčkova Brodu. Později objevoval krásy České republiky s T.O. Alabama, s níž projel např. Zadní Zemi, Rowerky, Toulovky nebo Klokočky. Nejčastějším cílem jeho toulek je Rumunsko. Vysněným cílem je některá z vysokých hor v Himálaji, ale bojí se, že už to neudýchá... Ve svém vyprávění o jihu Indie popisuje zejména běžný život ve městech i menších obcí, protože do pralesa a přírody vůbec mu bránil ve vstupu jeho vrozený strach z hadů. 

20,00 hodin - Čankišou 

Sedmičlenná kapela Čankišou pronikla do povědomí posluchačů doma i v zahraničí díky svým koncertům nabitým energií a divokými rytmy. Ty se pod vedením hlasem i postavou impozantního zpěváka Karla Heřmana po pár minutách mění v divoký taneční rej. Čankišou se svou fúzí různých etnických vlivů na rockovém základě a bohatou sbírkou exotických nástrojů projeli svět od ostrova Réunion v Indickém oceánu, přes Pákistán až po malajské Borneo.