e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Přehlídka vín na litoměřickém hradě

publikováno: 10.6.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Simona Andělová

Sdílet: facebook twitter google+

Mimořádnou příležitost ochutnat na jednom místě několik desítek vzorků kvalitních vín z Čech a Moravy všem zájemcům nabízí Litoměřický hrozen 2013. Druhý ročník prezentační, prodejní a soutěžní výstavy vín se koná 15. června od 10,00 do 22,00 hodin v prostorách Hradu Litoměřice. Degustaci a setkávání u sklenky vína zpříjemní atraktivní doprovodný program.

Litoměřickému hroznu předchází vinařská soutěž, jejíž vítězové budou slavnostně vyhlášeni a oceněni v průběhu výstavy 15. června. Šampionem loňského Litoměřického hroznu se stal Muškát moravský z Vinařství Lahofer.
 
Degustaci a setkávání u sklenky vína zpříjemní atraktivní doprovodný program. Zahrají jazzové a swingové kapely a v 17,00 hodin proběhne křest knihy Litoměřická panoramata s nejkrásnějšími fotografiemi královského města, včetně zdejších malebných vinic. Organizační stránku Litoměřického hroznu 2013 přiblížila vedoucí hradu Lenka Gottwaldová: „Návštěvníci si zakoupí žetony, které poslouží jako platidlo. Hodnota jednoho žetonu bude 5 korun. Vystavující vinaři sami určí, kolik žetonů bude stát jedna ochutnávka u jejich stánku.“ Produkci vinařů bude možné nejen ochutnat, ale také zakoupit.

Před dvěma lety otevřený zrekonstruovaný Hrad Litoměřice se pomalu, ale jistě zapisuje do povědomí milovníků vín. „Společně jsme se loni stali svědky založení nové tradice. Akce nekonkuruje Vinařským Litoměřicím, pořádaným Ortopedickým centrem v Ústí nad Labem.  Litoměřický hrozen organizovaný Centrem cestovního ruchu Litoměřice má komornější charakter, všem zájemcům nabízí příležitost strávit u sklenky dobrého vína příjemný den na nádvoří a v interiérech gotického hradu, který je nejen díky stálé expozici věnované českému vinařství, ale i ve sklípku pravidelně konaným degustacím, vínu zaslíben,“ konstatoval starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, pod jehož záštitou se Litoměřický hrozen koná.

Víno k Litoměřicím neodmyslitelně patří. Zmínku o zdejších vinicích obsahuje už zakládací listina kapituly litoměřické z roku 1057. Velkého rozmachu vinařství dosáhlo za vlády Karla IV., který na dobu 10 let osvobodil vinaře zakládající vinice od daní a poplatků. Po uplynutí této doby povinně odevzdávali každý desátý sud vína do litoměřického hradu.