e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hasičský záchranný sbor ČR se představí v Litoměřicích

publikováno: 10.6.2010, kategorie: Tipy na víkend, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Hasičský záchranný sbor České republiky se představí v rámci akce Hasičské slavnosti 2010 pořádané ve dnech 11.-12. června v Litoměřicích. HZS ČR letos slaví 10 let existence v novém uspořádání. Litoměřické hasičské slavnosti jsou příležitostí blíže se seznámit s  HZS ČR, prohlédnout si špičkovou techniku, kterou disponuje, získat informace o činnosti a působnosti HZS ČR. Na co všechno se návštěvníci této akce mohou těšit najdete uvnitř článku.

Hasičský záchranný sbor ČR připravuje pro návštěvníky litoměřického výstaviště v pavilonu K stánek, kde jsou připraveny materiály týkající se požární ochrany, veškeré informace o působnosti a činnosti HZS ČR, informace o vznikající Expozici požární ochrany a ochrany obyvatelstva ve Zbirohu, dětský koutek, videoprojekce HZS ČR, výstava fotografií ze zásahů hasičů, historická technika z Expozice Zbiroh. Na malé i velké zájemce čeká v prostorách stánku mnoho materiálů o hasičích a nejedno překvapení.

Z celé České republiky se sjedou příslušníci HZS ČR, aby předvedli techniku, kterou disponují.  K vidění v Litoměřicích bude například GAZ – 3409 „Bobr“ z HZS Královéhradeckého kraje, obojživelné pásové vozidlo, určené pro zásah na všechny typy povrchů. Dokáže se bez problémů pohybovat v obtížně přístupném terénu, plavat pomocí vlastního pohonu na vodní hladině rychlostí až 6 km/hod.

Ze Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína se představí mimo jiné požární tank SPOT –55 na upraveném pásovém podvozku se speciální nástavbou. Je určen k likvidaci všech druhů pozemních požárů ve složitých terénních podmínkách.

Z HZS Ústeckého kraje bude k vidění špičkově vybavený technický automobil chemický a dekontaminační (TACHD) MB Vario 618D. Automobil slouží chemické službě HZS ČR, je využíván jako mobilní laboratoř na detekci chemických látek v různých skupenstvích, radiaci a teplotu na dálku. K vidění budou automobilové žebříky, cisterny, čluny, rychlé zásahové vozidlo, vyprošťovací tank atd.

Téměř tři desítky techniky z HZS ČR se představí nejen v přehlídce techniky plánované na sobotu  12.6.2010, ale představí se návštěvníkům řadou dynamických a statických ukázek.

Součástí Hasičských slavností 2010 je křest knihy o historii požární ochrany a knihy fotografií ze života hasičů. Slavnostní křest je plánován na pátek 11.6.2010 v dopoledních hodinách v prostoru výstaviště v Litoměřicích.

Program akce naleznete na www.hasicketradice.cz