e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Slavností stepí na Rané: pozorování syslů i ovčácké soutěže

publikováno: 10.5.2022, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

O víkendu můžete nahlédnout blíže do přírody stepí Lounského středohoří. V sobotu 14. května se u kopce Raná koná další ročník Slavností stepí. Vyrazit můžete na exkurze, pozorovat sysly, uvidíte zpracování ovčí vlny i soutěže ovčáckých psů.

Devátý ročník Slavností stepí začíná 14. května v 10,00 hodin. V rámci přírodovědného programu se můžete těšit na ukázky odchytu ptáků, povídání o lese a jeho obyvatelích, pozorování syslů, ukázku zpracování ovčí vlny, poznávání rostlin a mnoho dalších aktivit. Součástí program je také slavnostní otevření naučné stezky Okolo Rané. Vyrazit můžete na tři přibližně 1,5 hodinové exkurze za účasti botanika a zoologa. O zábavu se postará hudba kapel Zfleku a Kliďánko. 

Na akci proběhne kvalikační soutěž ovčáckých psů na mistrovství Evropy 2022 a mistrovství světa 2023. Součástí slavností bude komentovaná expozice ovcí a koz. Uvidíte stříhání ovcí a ukázky ovládání stáda, chybět nebudou stánky s řemeslníky či atrakce pro děti.

Na místo akce se můžete dopravit zdarma kyvadlovou dopravou z Loun (autobusová zastávka Žižkova) se zastávkami v Dobroměřicích a Lenešicích. Autobus z Loun vyjíždí v 9, 10 a 11 hodin, dále 12,10 a 14,10 a poslední v 16,10 hodin. Poslední linka zpátky odjíždí z Rané v 17,30 hodin.