e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vojenské újezdy, nádraží i mostecká uhelná pánev z ptačí perspektivy

publikováno: 10.5.2019, kategorie: Zajímavosti, autor: Martin Bořil

Sdílet: facebook twitter google+

Českou krajinu můžete mít procestovanou křížem krážem, ale některé pohledy vám ze země stejně vždycky uniknou. Jak vypadá z ptačí perspektivy třeba vojenský újezd Libavá či Boletice, vlakové nádraží v Ústí nad Labem nebo výsypka v Mostě, se můžete podívat díky leteckým fotografiím.

Autorem fotografií je brněnská společnost TopGis, která se specializuje na letecké snímkování a výrobu takzvaných ortofotomap. V minulých letech – od roku 2014 a následně 2016 – její letadla Cessna 404 a dvoumotorová Partenavia P68 vybavená velkoformátovou kamerou křižovala oblohu nad Českem a pořídila již dvě kompletní řady snímků celé republiky.

Další kolo snímkování Česka začíná letos v květnu na západě země, zbytek republiky má pak společnost v plánu fotit v letech 2020 a 2021. „Výstupem budou velmi detailní snímky s rozlišením 12,5 cm/pixel. Na fotografiích tak budou vidět i různé detaily jako nápisy v krajině, na střechách nebo vozovce,“ říká Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis. 

Na celou Českou republiku se pak mohou lidé podívat na webu Chytremapy.cz, kam začátkem roku přibyly zatím nejnovější loňské snímky východní části země, a která nabízí vedle zobrazení samotné ortofotomapy Česka například i snadný vstup do katastru nemovitostí. Aktualizované mapy jsou dostupné také v mapových aplikacích GisOnline.cz, které využívají města a obce.