e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Jak bude slavit Chomutov?

publikováno: 10.5.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: Tomáš Branda/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Chomutov bude připomínat významná osmičková výročí během celého roku. Výročí 100 let založení republiky bude věnována květnová Chomutovská slavnost, několik výstav v Oblastním muzeu i na náměstí 1. máje a také speciální říjnový program.

“Významné výročí protkne již tradiční akce, například Chomutovské slavnosti uspořádáme v duchu první republiky, ale připravíme i řadu samostatných akcí včetně oslav založení republiky v říjnu,” řekl náměstek primátora David Dinda s tím, že město připravuje k oslavám speciální webové stránky, které Chomutovanům nabídnou úplný přehled akcí v Chomutově ke stu letům založení republiky. Oslavy vyvrcholí velkou akcí 28. října na náměstí 1. máje.

Chomutov má i vlastního dvojníka prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v podání člena muzea Na Kočičáku, který se poprvé v rámci celoročních oslav objevil na akci Rodinného zápolení Deskohrátky. V rámci dalších akcí Rodinného zápolení členové muzea zorganizují bonusovou vědomostní soutěž Co víš o vzniku Československa?, která potrvá do října letošního roku. “Na každé akci budeme mít informační stánek, který bude připomínat výročí 100. let vzniku Československa, a pokaždé si připravíme nové hrané scénky s mnoha překvapeními, které budou poutavou formou připomínat a zobrazovat jak vznik ČSR, tak oslavy vzniku i samotné Československo. Informační stánek bude průběžně doplňován o dobové podklady, plakáty a dokumenty,” popisuje předseda muzea Jiří Piramovský.

Atmosféra první republiky s veškerou zábavou, kterou nabízela - to budou Chomutovské slavnosti, které se uskuteční 12. a 13. května na náměstí 1. máje. V sobotu se bude ochutnávat pivo pro prezidenta Masaryka, které uvaří chomutovský pivovar, objeví se pouťoví umělci, cirkus Berto, panoptikum, kabaret, medvědář s medvědem, staročeská kapela s peprnými písničkami v podání pražských Čuprbab. ”V pozdních nočních hodinách je nachystán zábavný pořad herců Pavla a Petra Baťkových o historii města, který volně přejde do videomapingu,” říká náměstek Dinda. V neděli budou programu vévodit Živé obrazy na motivy historické cestovní kanceláře Vlast a spol., která diváky zavede do kostelů a městské věže. V parčíku u kašny bude místo pro malé návštěvníky s drobným programem a nevelkým zvěřincem. Pokud se rozhodnete strávit na chomutovských slavnostech druhý květnový víkend, vybírejte z hotelů a penzionů v Chomutově a okolí.

V rámci festivalu národnostních měnšin Barevná planeta, který se uskuteční 23. června, se zapojí menšiny, které hrály významnou roli při vzniku ČSR. Oblastní muzeum v rámci oslav připravilo své dvě výstavy a jednu výstavu do Chomutova přiveze. Výstava Od pádu orla k českému lvu popisuje vznik Československa na Chomutovsku a pohledu, jak ho vnímali místní obyvatelé. Druhá výstava Velká válka a naše legie se věnuje konci války, podílu československých legií na vzniku republiky a účast místních Čechů v legiích. Trojici výstav uzavírá expozice Rok 1918 na Ústecku, kterou návštěvníci mohou v muzeu vidět měsíc od 4. října. Putovní exteriérová výstava v podobě čtrnácti velkoformátových osvětlených panelů, která představí nejvýznamnější milníky Československé republiky v letech 1918 až 1939, zavítá od 3. do 29. října do Chomutova. 

Středisko volného času Domeček nachystalo talentovou soutěž, o níž jsme vás informovovali v tomto článku

O dalších akcí, které plánuje Chomutov přímo na oslavy 28. října, vás budeme informovat.

Foto: Statutární město Chomutov.

Článek obsahuje P.I.