e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 12. až 14. května

publikováno: 10.5.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Májová sobota je příležitostí férově a třeba taky zdravě posnídat. Kam vyrazit na snídaňový piknik? K tomu přidáme trampské slavnosti v Postoloprtech, automobilový svátek v Mostě, přehlídku mažoretek, prohlídku vinic i vinařství.

Porta Apostolorum
V trampském duchu se letos ponesou Postoloprtské slavnosti. Jejich součástí bude také v sobotu 13. května v pravé poledne průvod trampů, vodáků, skautů a kovbojů aneb Neckykáda na suchu. Trasa povede z nádraží na Mírové náměstí. Hlavní program slavností pak bude probíhat v Zámecké  zahradě od 12,00 do 23,00 hodin. Znít bude samozřejmě především country, folk a trampská hudba. Zahrají třeba Fešáci, Pavlína Jíšová, Petr Kalandra Memory Band, Pepa Lábus, Alasdair Bouch (GB), Kočkuzblajs, Parťáci, Paralet, Beruška... Vše doplní atrakce pro děti, ohňostroj a stánky. Vstupné 80 a 50 Kč. 

Historické formule
Mostecký autodrom čeká o víkendu jeden z vrcholných podniků letošní sezóny. Do Mostu se sjedou historické formule, které budou závodit v několika kategoriích. Součástí programu je i bohatý doprovodný program pro celé rodiny, třeba letecké akrobatické vystoupení, výstava historických vozů nebo lety vrtulníkem. Už v pátek od 17,00 hodin si můžete užít spanilou jízdu veteránů Mostem a doprovodný program na náměstí. Podrobný program víkendu najdete na webu autodromu.

Výstava bonsají
Bonsaj klub Libochovice pořádá tradiční výstavu bonsají a suiseki na nádvoří zámku. Máte možnost shlédnout ukázky tvarování v podání členů a hostů Bonsai klubu Libochovice. Součástí výstavy je prodej bonsají, nářadí a literatury. Výstava bude probíhat do 14. května a otevřeno bude od 9,00 do 17,00 hodin. 

Koncert v kostele
V mosteckém kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, se v pátek 12. května koná společný koncert skupin Stráníci a Nezmaři. Co všechno se letos bude dít v kostele můžete sledovat ve Speciálu 500 let kostela.

Otevírání vinic
Vinařská obec Březno (do níž byste to možná ani neřekli, že je vinařská) zahájí svou turistickou sezónu ve spolupráci s místními vinaři ve Stranné v sobotu 13. března. Na vinicích jednotlivých vinařů vás budou čekat průvodci s ochutnávkami místních vín, značené cyklotrasy a ukazatele od kostelíčka ve Stranné vás dovedou na místo. Akce začíná v 10,00 hodin.

Galerie na výletě
Lounský GAML, Galerie města Loun, sídlící ve Vrchlického divadle, vyrazí na výlet v sobotu 13. května, a to do okolí Slavětína, který inspiroval celou řadu malířů, z nichž nejslavnějším byl zřejmě Emil Filla. Vycházka začíná v 11,00 hodin na nádraží ve Slavětíně (vlak z Loun-hlavního nádraží odjíždí v 10,37 hodin). Povede vás ornitolog a herpetolog Vít Zavadil. Až se vrátíte do Loun, můžete si ještě od 15,00 hodin vyslechnout komentovanou prohlídku výstavy obrazů Tomáše Polcara a setkat se autorem. V neděli od 15 hodin pak GAML pokřtí knihu, připomínající 20 výstav za šest let.

Koncert v kině
Jedinečný hudební zážitek, kterým je zahajovací koncert Pražského jara, si můžete vychutnat bez složitého shánění vstupenek, bez obleku a ještě zdarma. Tradiční Smetanovu Mou vlast v podání Vídeňských filharmoniků bude přenášet kino Kosmos v Mostě. Koncert začíná v pátek 12. května ve 20,00 hodin. Podrobnější informace v tomto článku

Bez zámků
Festival plný hudby, divadla a filmu, který propojuje zdravé a handicapované, se pravidelně koná v Tuchořicích na Lounsku, letos v sobotu 13. května. Pořádá ho lounská knihovna společně se zdejším Domovem Bez zámků. Pokud jste dnes ještě neposnídali, vyrazte do Tuchořic, kde začíná v 10 hodin Férová snídaně. Na ní navážou tvůrčí dílny, v nichž si vyrobíte třeba placku nebo budete kreslit nohama, divadelní vystoupení, přednášky, taneční představení, filmová promítání a večerní koncert kapely Paralet. Bohatý program najdete na http://www.mkln.cz/bezzamku.

Sportovní odpoledne
Fotbalový klub Rašovice u Klášterce nad Ohří pořádá v sobotu 13. května sportovní akci Sport spojuje generace. Program na hřišti bude probíhat od 13,00 do 19,00 hodin a čeká vás řada cvičení s instruktory – protahování, jóga, nordic  walking a také sportovní soutěže. V doprovodném programu se představení automobiloví veteráni, dobová řemesla, hasičská technika včetně oblíbené pěny pro děti. Chybět nebude občerstvení a táborák s buřty.

Koncert v rokáči
V pátek 12. května vystoupí v mosteckém Rokáči Vinohrady Abdera a Hibernatus. Jirkovská rocková sestava Abdera zahraje ve složení Andrea Žíža Benčičová - zpěv, Milan Meduna - kytara, zpěv, Jirka C. - basa, Vojta Meduna - bicí, Lindros - kytara, zpěv. Chomutovský Hibernatus - aktuální sestava: Pavel "Pavlos" Réz - kytara, doprovodný zpěv, Tomáš "Hamry" Hamerle - kytara, Josef "Jožka" Ložan - baskytara, Josef "José" Šlehofer - bicí, a Lucie "Máma" Hamerlová – zpěv. Začátek v 21,00 hodin.

Dostihy
V Mostě na hipodromu začíná nová dostihová sezóna. V sobotu 13. května odpoledne se pojede Jarní cena města Mostu. Závody začínají ve 14,00 hodin.

Férová snídaně
Sobota 13. května je dnem, kdy se bude po celém světě férově snídat. Kde se připojit? Třeba před Střelnicí v Kadani od 9,30 hodin nebo na zámku v Tuchořicích od 10,00 hodin, kde bude poté probíhat festival Bez zámků lounské knihovny. Férová snídaně se koná také v Klášterní zahradě v Žatci (od 10,00 hodin) či na zahradě zámku Valdštejnů v Litvínově od 9,00 hodin. S sebou si vezměte piknikové deky a samozřejmě něco dobrého k jídlu a pití, vyrobeného fair trade způsobem.

Malý zahradník
Mostecké rodinné ekohrátky pokračují tuto sobotu 13. května na zahradě Mateřského centra Barborka. Tentokrát je program určen pro děti od 3 do 7 let a čeká je zdobení květináčů, sázení bylinek a nakonec i opékání buřtů (vlastních). Program probíhá od 15,00 do 18,00 hodin a vstup je zdarma.

Přehlídka mažoretek
Do Žatce o víkendu míří mažoretky, které se utkají v Národním šampionátu mažoretek 2017. Program začne v sobotu 13. května od 9,00 hodin na náměstí Svobody průvodem a soutěžemi v pochodovém defilé, od 13,30 hodin pokračuje v Letním kině, kde se bude soutěžit v pódiových formacích. V 16,30 zahraje skupina Poetika.

Den otevřených dveří ve vinařství
České vinařství v Chrámcích si připomíná 50 let novodobé historie pěstování révy na Mostecku. V sobotu 13. května proto zve návštěvníky na Den otevřených dveří. Probíhat bude od 8,00 do 18,00 hodin. Ochutnávat se budou vína vyrobená od roku 1999 po současnost, čeká vás také výstava dobových fotografií, řemeslný a potravinový trh s produkty regionálních pěstitelů a výrobců, jízda na koních, opékání buřtů a pro děti úkoly. Vstup je zdarma.

Útulek fest
Útulek Fest 2017 obsadí hrad Střekov v druhý květnový víkend 12. a 13. 5. Mezi největší headlinery 16. ročníku se řadí Vypsaná fiXa, Plastic People of the Universe či regionální bandy (mj. Blue Rocket, Idio&Idio, Nerrea). Celkem ve dvou dnech zaštěká/zamňouká 23 kapel či jednotlivců na dohromady třech scénách. Předprodej běží do čtvrtka 11. 5. a dvoudenní vstupenka vyjde na 190 Kč. Výtěžkem opět podpoříte místní útulky - ústecký, řepnický a teplický. Celkové skóre za uplynulých 15 let festivalu činí 440.000 Kč, loni pořadatelé 40.000 Kč proměnili za cca 1,5 tuny kvalitního krmení. Vše důležité se dozvíte na www.utulekfest.cz.

Turnaj v nohejbale
Nohejbalový turnaj trojic se uskuteční v sobotu 13. května v areálu restaurace Dřevce na Bílinsku. Zúčastnit se můžete jako hráč nebo team a nebo se přijít podívat jako divák na sportovní akci nebo jako host na večerní kulturní akci, která bude následovat od 20,00 hodin v restauraci. Přihlášky do 10. května na tel. 773628909.

Farmářský trh
V pátek 12. května se otevře farmářský trh na náměstí Svobody v Žatci. V prodeji bude kromě obvyklého sortimentu ovoce, zeleniny, uzenin, koření a dalších potravin i sadba. Trh se koná od 8,00 do 15,00 hodin.

Den otevřených dveří u hasičů
V pátek 12. května od 9,00 do 13,00 se v Požární stanici Ústí nad Labem – Všebořicích koná den otevřených dveří. Návštěvníci si prohlédnou stanici, seznámí se s technikou a výstrojí hasičů, prohlédnou si Krajské operační a informační středisko. Seznámí se s preventivně výchovnou činností sboru. Budou si moci opéct špekáčky. Na programu je 9,30 – 11,30 hodin vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, 10,30 – 12,30 záchrana osob za pomoci lezecké techniky, 10,00 – 11,00 ukázky práce psovoda Policie ČR.

Myslivecký den
Nejen myslivci, ale i obdivovatelé zvířat, ať už vycpaných nebo živých, si přijdou na své na zámku Červený Hrádek na Mysliveckém dni. Začíná v sobotu 13. května v 9,00 hodin ráno. Uvidíte přehlídku trofejí a další výstavy. V 10,00 hodin dojde k otevřené naučné stezky, věnované lesnictví a poté k pasování absolventů zkoušek myslivosti a předání mysliveckých vyznamenání. V poledne začíná pěvecká soutěž a pořadatelé vyhodnotí i soutěž výtvarnou. Od 13,00 hodin se v kapli koná Svatohubertská mše a poté přijde na řadu soutěž ve vaření zvěřinového guláše. Po celý den budou probíhat vystoupení trubačů. Vstupné je 20 Kč.

Další tipy můžete vyhledávat také prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Městská knihovna Louny