e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecké muzeum obsadí na celé léto Indiáni

publikováno: 10.5.2016, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Návštěvu žateckého muzea by neměli vynechat milovníci Karla Maye. Slavnostní otevření nové výstavy Na Mayovky nejen v máji se uskuteční v hlavní budově muzea v Husově ulici v Žatci ve čtvrtek 12. května od 17,00 hodin. V rámci vernisáže se představí Divadelní soubor Horní Počernice v režii Filipa Minaříka. Nenechte si ujít jedinečné setkání s Vinnetouem, Old Shatterhandem a Nšo-či! Indiáni budou také tématem Muzejní noci 20. května.

Na výstavě připravené ve spolupráci s Knihovnou Národního muzea v Praze a Muzeem Města Ústí nad Labem jsou prezentována především česká vydání knih Karla Maye ze sbírky Milana Tužila z Loun. Expozice je doplněna předměty, které byly inspirovány životem indiánských kmenů - najdete zde např. týpí, totem, kanoe, talismany,  ale i oděv, zbraně a ozdoby. 

A nechybí ani pozdější reflexe Mayova díla v populární kultuře - připomínka filmových adaptací příběhů  o dobrodružstvích Old Shatterhanda a jeho pokrevního bratra, slavného náčelníka Apačů Vinnetoua, či v současnosti již sběratelská záležitost -  figurky indiánů a kovbojů. Výstava potrvá do 30. září 2016.

A už teď se můžete těšit i na 20. května na desátou Muzejní noc v Žatci, která se ponese právě v originálním duchu indiánských tradic a zvyků. Program připravujeme ve spolupráci se žateckými organizacemi a Westernhobby Plzeň. Program brzy přineseme.