e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Bílina má nový defibrilátor

publikováno: 10.5.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: František Krejčí

Sdílet: facebook twitter google+

Nový defibrilátor je již druhým přístrojem v pořadí, který dostávají k dispozici strážníci bílinské městské policie. Nový defibrilátor pochází od jiného výrobce než ten předchozí. Hlavním důvodem změny je skutečnost, že tento je plně kompatibilní s přístroji, které v současnosti používá Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje. V praxi to znamená, že při převzetí pacienta zdravotnickým týmem nedochází k prodlevě v okamžiku přepojení elektrod na profesionální přístroj.

Všichni strážníci Městské policie Bílina byli nejen při příležitosti pořízení nového defibrilátoru odborně proškoleni přímo lékaři ústecké záchranky. Hlavním důvodem je zapojení bílinské městské policie do projektu časné defibrilace. Defibrilátory budou zaneseny do centrálního monitorovacího systému Zdravotnické záchranné služby ÚK.

Pracovníkům dispečinku záchranky se tak v případě nahlášení případu srdečního selhání v Bílině objeví informace, kde se defibrilátor nachází a budou tak moci vyhodnotit kdo bude u pacienta dříve. Zda strážníci nebo zdravotníci. Právě rychlost zásahu je v případě srdečních příhod klíčovou záležitostí. S každou minutou prodlení se šance na úspěšnou defibrilaci snižuje cca o deset procent.

Dle vyjádření ředitele Městské policie Bílina Pavla Ryjáčka, budou mít hlídky nový defibrilátor stále k dispozici ve služebních vozidlech stejně tak jako měli i ten první. Původní defibrilátor bude nyní k dispozici na bílinských sportovištích. V zimních měsících zejména na zimním stadionu, v létě pak na koupališti na Kyselce.