e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 12. až 14. dubna

publikováno: 10.4.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víkend před Velikonocemi nabízí už tolik programů, že bude těžké si vybrat. Zláká vás Prtský špacír nebo motorkářské zahájení sezóny? Přehlídka vína nebo velikonoční jarmark? Závody offroadů nebo poslední lyžování? Máme pro vás dvě desítky tipů.

Farmářské trhy
Venkovské farmářské trhy se konají v sobotu 13. dubna v parku v Březně na Chomutovsku. Kromě nakupování vás pobaví kapela Country 5, děti se mohou svézt na ponících nebo se zapojit do kreativních dílniček. Trhy se konají od 9,00 do 12,00 hodin.

Vinařské Litoměřice
V prostorech litoměřického hradu se o víkendu koná prodejní a soutěžní výstava vín Vinařské Litoměřice. Výstava bude otevřena v pátek v 15,00 hodin (otevřeno do 23,00 hodin). V sobotu bude otevřeno od 10,00 do 19,00 hodin, celodenní doprovodný program nese název Víno a pokrmy, ve 14,00 hodin začíná program Víno a zdraví. Vstupné v pátek je 400 Kč, v sobotu 300 Kč. Hrát bude cimbálovka Slovácko mladší s Jožkou Šmukařem.

300 let morového sloupu
V pátek 12. dubna otevře teplické muzeum výstavu k oslavě 300. výročí vztyčení morového sloupu v Teplicích. Stojí přímo před muzeem na Zámeckém náměstí v centru lázeňského města a je dílem předního barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Podrobnosti najdete v článku.

Zahájení sezóny Dolního Poohří
Region Dolního Poohří odstartuje svou turistickou sezónu v sobotu 13. dubna současně s Prtským špacírem – pěším a cyklo výletem v okolí Postoloprt. Program začíná na náměstí v Postoloprtech v 10,00 hodin. Podrobnosti i programu i trasách najdete v článku Dolní Poohří odstartuje sezónu špacírem.  

Offroadové závody
V Bezděkově u Žatce se o víkendu jedou závody Mistrovství ČR v offroadu a také Czech Offroad Trophy. Program odstartuje už v pátek odpoledne na žateckém náměstí, závody se pak jedou v sobotu i neděli. Podrobný program v článku Do Bezděkova se vrací mistrovství ČR offroadů.  

Jeden svět
Milovníci dokumentárních filmů by neměli o víkendu vynechat Lounsko, kde se budou promítat filmy festivalu Jeden svět. V pátek se promítá například v lounské knihovně a na výstavišti, v sobotu na rozhledně Ćerveňák. Připraven je i doprovodný program pro děti i dospělé. Kompletní program festivalu v Lounech najdete zde.  

Velikonoční jarmark
V Krupce před městským úřadem se bude v neděli 14. dubna odpoledne konat velikonoční jarmark. Připraveny budou prodejní stánky i pouťové atrakce a dětské dílny. Můžete se zúčastnit také vynášení Morany a jejího pálení. Program doplní vystoupení dětí z krupských mateřských škol.

Lyžování
Ještě se vám nechce odložit lyže? Poslední příležitost máte na Klínovci, kde je ještě v provozu asi 7 km tras a dvě lanové dráhy. Otevřeno denně od 8,00 do 15,00 hodin.

Výlety Podbořanskem
Místa zblízka připravují novou sérii výlet do přírody. Poprvé můžete vyrazit v sobotu 13. dubna do Dětanského chlumu na Podbořansku. Sraz je ve 13,30 hodin na náměstí v Nepomyšli, čeká vás asi 7 km dlouhá procházka s výkladem.

Mezinárodní den památek
Mezinárodní den památek dává každoročně nahlédnout turistům do zajímavých míst. Tento víkend ho odstartují zámek Stekník, kde budou připraveny prohlídky nově zrestaurovaných prostor, a město Kadaň, které zpřístupní klášter a hrad zdarma. V klášteře navíc květinový workshop. Podrobnosti najdete v tomto článku

Odemykání Červeňáku
Již 20. ročník odemykání se uskuteční na rozhledně Červeňák u Loun v sobotu 13. dubna od 13,00 hodin. Čeká vás jarní úklid okolí chaty a posezení při harmonice, které pořádá Klub českých turistů Louny. 

Zahájení motorkářské sezóny
Také motorkáři už zahajují svou letošní sezónu, a to v Kadani na Mírovém náměstí v sobotu 13. dubna. Motorky se budou sjíždět už od osmi ráno, slavnostní zahájení je naplánováno na 11. hodinu a poté žehnání účastníkům v kostele Povýšení sv. Kříže. Ve 13,00 hodin se motorkáři vydají na společnou vyjížďku.

Jarní farmářská slavnost
V Žatci na náměstí Svobody se v sobotu 13. dubna od 8,00 hodin konají farmářské trhy s jarní tématikou a s doprovodným programem nejen pro děti.

Žatecký půlmaraton a desítka
V neděli 14. dubna pak v Žatci startuje půlmaratón a desítka – běžecké závody pro všechny věkové kategorie. Start je po desáté hodině na fotbalovém hřišti za řekou. Přihlášky a podrobnosti na webu Hopman Team Žatec

Velikonoční dílna
V teplickém zámku pořádá regionální muzeum v sobotu 13. dubna pro děti velikonoční dílnu. Vyrábět se budou od 14,00 do 17,00 hodin drobné velikonoční dekorace, děti potěší i živá kuřátka.

Velikonoční jarmark
Ve Staré papírně, pobočce žateckého muzea, se od středy do soboty koná velikonoční jarmark. V prodeji budou dekorace, kraslice, pomlázky a také jsou připraveny tvořivé dílny pro děti. Otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin, vstup zdarma.

Velikonoce na zámku
Význam pašijového týdne představuje návštěvníkům během speciálních prohlídek zámek Libochovice. Konají se v sobotu i neděli 13. a 14. dubna. Po celou dobu prohlídky doprovází skutečný králíček Péťa. Doprovodný program ve výstavní síni v podobě tvořivých dílniček v ceně vstupenky. A budou i živá kuřátka - symbol jara. 

Za jarními houbami
Pojďte s námi do přírody, vyzývá Oblastní muzeum v Chomutově. Exkurze Za jarními houbami Chomutovska pod vedením PaedDr. Jiřího Rotha se koná v sobotu 13. dubna. Sraz je v 9,00 hodin na konečné MHD č. 308 v Chomutově – Zátiší.