e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V zooparku zítra vypukne boj o Nej mládě

publikováno: 10.4.2014, kategorie: Pro děti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Přijďte v sobotu 12. dubna do Podkrušnohorského zooparku Chomutov a zvolte Nej mládě letošního jara. Volební místnost bude otevřena od 13,00 do 15,00 hodin a o kandidátech se dozvíte mnoho zajímavého absolvováním zábavné soutěže. Hlas můžete svému oblíbenci poslat od 14. dubna také prostřednictvím facebooku. Soutěží mezi sebou orlosup, ovce a koza.

Vítězné mládě bude Podkrušnohorský zoopark reprezentovat v celostátním kole Babyzoomu. Nezapomeňte jej první květnový týden podpořit na facebooku Unie českých a slovenských zoologických zahrad. 

A kdo soutěží?

Číslo 1. Orlosup Olda - orlosup bradatý
Nar. 14.  3. 2014
Možná byste to do mě neřekli, ale v dospělosti mi budou říkat „rozbíječ kostí“ a „čistič alpských lučin“. Jsem tak vzácný, že mě pro jistotu vychovává zkušená adoptivní  matka a v dospělosti se proletím nad Alpami. Zatím nevážím ani půl kila, ale mám stále větší chuť k jídlu a myší holátka mi brzy nebudou stačit. Maminka mě naučí, jak upustit kost na skálu, abych se dostal až k morku a že největší pochoutkou jsou šlachy a  chrupavky. Jako jediný na světě jsem schopen díky metabolismu a síle žaludečních šťáv z této speciální potravy vytěžit všechny proteiny, tuky a minerály.  Uznejte, že již nyní jsem Nej mládětem. 

Číslo 2. Beránek Maxime - ovce ouesantská
Nar. 20. 3. 2014
Jsem zástupcem nejmenšího plemene ovcí na světě a rodiče se trochu báli, abych netrpěl napoleonským komplexem. Proto mi dali jméno, které v překladu znamená „největší“. Brzy po narození, to jsem vážil necelý kilogram a vešel bych se vám do kabelky, mi maminka vyprávěla o ostrově našich předků, kde je drsné podnebí a řídká vegetace a kde přežijí jen ti nejlepší a nejhouževnatější. Učila mě být vytrvalým, bojovným a statečným. V kombinaci s mou roztomilostí nemám nejmenší pochyb, že budu vítězem. 

Číslo 3. Koza Pašmína - koza kašmírová
Nar. 11. 3. 2014
Mí předkové pocházejí z Indie, kde patří ke kozí šlechtě. Lidé si jich váží nejen pro krásu, ale také kvůli produkci nejvzácnější přírodní textilie na světě – kašmíru. Žijí proto v dostatku a pohodlí a pravidelně je navštěvuje kozí „kadeřník“. Ten ostříhanou vlnu ručně vyčesává a nejjemnější mohérová vlákna odděluje od hrubších, aby mohla být vyrobena nejkvalitnější příze na šály, sukně a kabáty. Kašmírovou šálu vám slíbit nemohu, ale že budu zanedlouho nejkrásnější a nejvzácnější kozou v chlívku, to ano.