e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lenka Filipová s kytarou a hosty v Žatci

publikováno: 10.4.2012, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Jarní hudební večery v Městském Divadle v Žatci patří zajímavým hudebním projektům a muzikantským setkáním. Po pěti letech se 12. dubna vrátí do Žatce sympatická blondýnka s kytarou, Lenka Filipová. Přijede s recitálem Concertino, což je název volného cyklu tří desek věnovaných kytarové hudbě, které nepravidelně nahrává od osmdesátých let. Uslyšíme výběr ze všech tří alb, tedy to co z nich považuje Lenka Filipová za nejpodstatnější.

Mimo to zazní ještě lidové písně v úpravě pro klasickou kytaru (lidovým písním bylo věnováno jedno její samostatné album)a protože jejím hudebním hostem bude Sean Barry hráč na irskou harfu, uslyšíme i irské a keltské balady. Zkrátka nepřijdou ani ti kteří si ji oblíbili jako zpěvačku. Zazní několik jejích šansonů a balad a to z ranku těch méně obehraných.

Lenka Filipová působí na české hudební scéně již od 70 tých let a její písničky většinou vždy patřily mezi ty, které mají co říct, jimiž se snaží něco sdělovat. Sama sebe spíše než za zpěvačku považuje za písničkářku, byť si k písním píše pouze hudbu. Sama sice básnické střevo nevlastní, za to si umí vybírat textaře, kteří dokáží přetavit její pocity do písničkového textu. Jejím takřka dvorním je Zdeněk Rytíř a právě on je autorem jejího největšího hitu Zamilovaná. Tuto píseň má půjčenou od Francouzského písničkáře a jejího kamaráda Francise Cabrela. Francie byla jejím druhým domovem, když zde studovala kytaru na Mezinárodní hudební akademii. Tu samozřejmě předtím studovala už doma u profesora Urbana.

Kytara k Lence Filipové neodmyslitelně patří, stejně jako její příjemný sametový hlas a inteligence a pokora, které z ní vyzařují, aniž by je dávala, okázale najevo.

Nejlépe se jí hraje, v divadelních sálech, jednak proto, že je na divadlo zvyklá od dětství (otec byl hercem) a taky proto, že každou písničku považuje za malé drama.

Reklamní slogan na její komorní pořad Concertino by se klidně mohl podobat tomu cirkusovému: Uslyšíte, co jste ještě neslyšeli. Za prvé od Lenky Filipové neboť z éteru zní dokola jen pár jejích hitů a za druhé souhru kytary a Irské harfy v např. v keltských baladách a v podání lidi, kteří na své nástroje „umí“. Dalším Lenčiným spoluhráčem je klavírista Jindřich Koníř.

Kdo máte rádi hudbu i jako zdroj pohlazení na duši, neměli byste si nechat ujít, 12.4 v 19:30 návštěvu Městského divadla v Žatci. Lenka Filipová vám se svými hosty večerní procházku bohatě vynahradí.