e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vládní zákaz ochromil kulturní a sportovní dění v regionu

publikováno: 10.3.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Kalendář akcí na našem webu na měsíc březen je plný. Přesto se od dnešního dne většina z nich neuskuteční. Dnešní rozhodnutí o zákazu konání veškerých akcí, kde počet účastníků přesáhne stovku, prakticky zastavila kulturní, společenský a sportovní život. Ohroženo je také zahájení turistické sezóny. Zjišťovali jsme, čeho se omezení týká. Zprávy průběžně AKTUALIZUJEME.

Zajistit zábavu pro děti, které nemohou do škol, nebude snadné, zavírají i umělecké školy a volnočasová zařízení. Zavřelo se Středisko volného času v Mostě i chomutovský Domeček, Centrum Radost v Mostě, DDM v Bílině. Veškeré aktivity v celé republice přerušili skauti.

Zrušením prakticky všech akcí reagovalo Kulturní zařízení v Kadani. Středeční koncert Steve Clayton & The Wild Bluesmen v Cavern klubu na Střelnici proběhne. Vstupenky je možné vrátit v informačním centru.

Docela velké divadlo v Litvínově bylo nuceno zrušit všechna představení včetně plánované sobotní premiéry inscenace Rusalka. Vstupenky zůstávají v platnosti, bude stanoven náhradní termín, informovalo divadlo na svém webu.

Mostecké městské divadlo informovalo na svém webu o rozhodnutí vedení města Mostu o zrušení akcí nad 100 osob, které se týká jak divadla, tak třeba i sportovní haly a všech městských akcí. Dále informovalo o zrušení úterního vyprodaného představení Caveman. Na dotaz redakce L. Krestová sdělila: "Bohužel rušíme všechna představení až do odvolání." V Mostě se ruší také plesy v Repre, dále je od středy uzavřena i knihovna, od úterní 18. hodiny také aquadrom.

Vrchlického divadlo v Lounech oznámilo, že ruší akce nad 100 osob jak v divadle, tak v KD Zastávka a Galerii Kryt. Které akce do tohoto limitu vejdou a tudíž se uskuteční, ještě není upřesněno. Otevřena zůstává Městská knihovna v Lounech, která však ruší besedy a větší akce. Akce menšího charakteru bude řešit individuálně, zároveň nabízí čtenářům nadstandardní prodloužení výpůjček prostřednictvím e-mailu.

V Litvínově zrušili vernisáž výstavy jarních a velikonočních dekorací, která se měla konat v zámku Valdštejnů ve středu 18. března, samotná výstava ale bude k vidění od čtvrtka v běžných otevíracích hodinách. Zda bude zámek nucen zrušit i plánované Velikonoce na zámku v neděli 29. března, zatím není jasné. Městská knihovna je nadále v provozu. Litvínovský Attic club některé akce zcela zrušil, u dalších omezil počet diváků na 90.

Ruší se též páteční vernisáž v Galerii Kryt v Klášterci nad Ohří, kde se měl představit fotograf rozhleden. Výstava však bude přístupná od 13. března. V Klášterci nad Ohří je zrušen čtvrteční koncert Modré snění George Gershwina na zámku, další akce zatím zrušeny nejsou.

"Vzhledem k nastalé situaci se tento víkend ruší koncert Vypsané Fixy, náhradní termín zveřejníme co nejdříve, lístky jsou platné, popřípadě půjdou vrátit. Na páteční, sobotní a nedělní akce máme omezenou kapacitu a další uvidíme po víkendu," informoval teplický klub KNAK. Dům kultury Teplice, stejně jako Krušnohorské divadlo zrušilo veškerá představení od úterý 10. března. "Vstupné se bude vracet ode dne, kdy se měl konkrétní pořad konat, po dobu jednoho měsíce," informuje provozovatel. Plánovaná vernisáž výstavy Romana Křeliny v Zahradním domě se nekoná, výstava bude ale od 12. března otevřena návštěvníkům. Veškeré své koncerty zrušila i Severočeská filharmonie Teplice, vstupenky je možné vrátit v pokladně DK Teplice, abonentům bude filharmonie neuskutečněná představení kompenzovat při dalším nákupu abonentek. Uzavřen je též Aquadrom v Teplicích. Botanická zahrada je přístupná bez omezení, stejně jako zůstává v provozu regionální knihovna. Ta však ruší plánovanou přednášku Erika Taberyho, další menší akce se uskuteční. Ve sportaréně jsou zrušeny všechny víkendové akce a také veřejné bruslení.

Kino v Jirkově omezuje kapacit sálu, ale promítat bude dál podle programu. Ve všech kinech se ruší promítání například filmu 3Bobule, jemuž distributor pozastavil premiéru. Mostecké kino Kosmos je od dnešního dne do odvolání uzavřeno. Nijak zatím nereagovalo multikino Premiere Cinemas v Teplicích, které nadále nabízí všechna plánovaná představení. Nicméně z nabízených vstupenek je patrné, že kino omezilo počet míst v sálech. Síť Cinestar však už informovala, že ruší veškerá promítání. Litvínovská Citadela původně avízovala, že kapacita sálu bude omezena na 99 diváků, nicméně později rozhodla, že od čtvrtka 12. března se ruší promítání úplně.

Kulturní zařízení města Postoloprty oznámilo, že žádná představení ani besedy pro dospělé v divadle ani knihovně se neruší. "Pouze omezujeme počet diváků tam, kde by mohl v součtu s účinkujícími a personálem překročit sto. Se stejným opatřením se bude konat i festival Rock Postoloprty 9. 5. a budeme se modlit, aby nařízení přestalo platit do slavností 6. 6.," informoval Pavel Panenka. Ruší se však hromadné akce pro děti, zejména Rej čarodějnic 30. 4., bude-li vládní nařízení stále platit, a Prtský špacír 18. dubna.

"Městské divadlo Žatec zrušilo všechna divadelní a filmová představení v nejbližším týdnu, o konání dalších akcí se teprve rozhodne. Své akce ruší také Základní umělecká škola," informoval Tomáš Kassal ze Žatce. "Neuskuteční se sobotní plánovaný koncert v Lidovém domě. Sedmikráska Žatec dočasně nebude pořádat akce pro seniory, ruší se tréninky některých sportovních klubů," doplnil. Dále je v Žatci uzavřena sauna na koupališti. O konání Společenského večera, který má být 27. března, ještě není rozhodnuto.

V divadle v Bílině a taktéž v Kulturním domě se ruší všechny naplánované akce do 28. března - dětské divadlo Čert a Káča, zábava k MDŽ, koncert kapely Modern Talking Revival CZ. Neodehraje se ani vyprodané divadelní představení Záskok s tím, že se pořadatelé pokusí domluvit náhradní termín. Plánovaná Country zábava se přesouvá na příští rok. Kino nadále promítá s maximální kapacitou 90 diváků, knihovna funguje bez omezení.

Kulturní centrum Duchcov oznámilo, že ruší tento týden Ples DDM Osek, 17. března pohádku O chytrém Honzovi a krásné Madlence a 18. března divadelní představení P. R. S. A.. Nebude se konat ani Velikonoční výstava, dětský karneval Maškaráda a Ples Divadla "M". Kino promítá podle programu.

Skiareál Klínovec zrušil plánovaný sobotní dětský závod, nicméně středisko je dále v provozu. Středeční dohrávka nejvyšší fotbalové soutěže v Teplicích, které se utkají s Libercem, měla být diváků i novinářů, ale nakonec byla odložena kvůli nezpůsobilému terénu.

Zavírají se do odvolání veškeré hrady a zámky v péči Národního památkového ústavu, které jsou otevřené celoročně. Zřejmě ale nařízení vlády ohrozí i zahájení letošní turistické sezóny na památkách, které je naplánované na přelom března a dubna.

Rušení se dotkne také farmářských trhů, neuskuteční se například v pátek v Teplicích a v sobotu v Kadani a Jirkově.

Město Chomutov v tiskové zprávě sdělilo, že se ruší "veškeré akce organizované městem a všemi jeho organizacemi do 18. dubna". Chomutovský zoopark ruší sobotní Probouzení medvědů a dubnový Den Země. Zoo však zůstává otevřena. Uzavřena je až do 18. dubna chomutovská knihovna a to včetně všech poboček. Zavřené je aktuálně chomutovské kino Svět, zrušeny všechny akce v Městském divadle, zavřel se také Aquasvět.

V Krupce jsou až do konce března zrušeny všechny veřejné akce, informovala ve středu před polednem radnice. "Od 12. března se až do odvolání pro veřejnost uzavírá štola Starý Martin, prozatím byly zrušené všechny výpravy objednané na březen. O dalším vývoji budeme informovat," doplnila Lenka Navrátilová.

Městská knihovna v Jirkově je uzavřena do odvolání.

Zatím nejsou žádné informace o tom, že by se zavírala místní muzea a galerie. 

Není v našich silách aktualizovat celý Kalendář akcí i proto, že pořadatelé sami zatím přesné informace o budoucím programu neznají. Proto vám doporučujeme vždy napřed konání akce ověřit.

Ilustrační foto: Pixabay.com.