e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Cvičením se zapojte do boje s roztroušenou sklerózou

publikováno: 10.3.2020, kategorie: Sport, autor: Veronika Ostrá

Sdílet: facebook twitter google+

ZRUŠENO z preventivních důvodů! Kruhový trénink, jóga nebo cvičení na přístrojích pro rehabilitaci čekají na ty, kteří se rozhodnou podpořit pacienty s roztroušenou sklerózou.  V sobotu 14. března v 9,00 hodin totiž v Teplicích startuje devátý ročník Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Pacienti svá těla rozhýbou spolu se svými blízkými, lékaři i fyzioterapeuty v tělocvičně ZŠ Buzulucká. 

AKCE JE ZRUŠENA!

Akci pořádá Nadační fond IMPULS společně s Unií ROSKA Teplice a MS Centrem Teplice. „MaRS propojuje nejen pacienty s roztroušenou sklerózou, ale i zdravé jedince po celé republice. Cvičit lze nejen na různých stanovištích, ale také doma. Cílem je kromě podpory fyzické aktivity pacientů i osvěta o roztroušené skleróze. Chceme motivovat všechny, kteří pociťují příznaky, jako je brnění rukou nebo rozostřené vidění, aby vyhledali lékaře a nechali se vyšetřit. Každý rok totiž v tuzemsku přibude přibližně 700 nových pacientů s touto zákeřnou nemocí, při včasném stanovení diagnózy ale mají šanci na opravdu kvalitní život,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který celou akci organizuje.

Maratonci budou cvičit na Základní škole Buzulucká v sobotu 14. března od 9,00 do 13,00 hodin. Účastníci si mohou vyzkoušet například kruhový trénink, jógu nebo cvičení s moderními přístroji na rehabilitaci. „Tradičně se pacienti pomohou zapojit do různých protahovacích, meditačních i posilovacích cviků. Velký zájem mají účastníci obvykle o lekce jógy, kde se mohou protáhnout a zároveň zklidnit svou mysl,“ popisuje předseda Unie ROSKA Teplice Vladimír Frühauf, který s diagnozou žije už 34 let. Cvičení je vhodné i pro pacienty s omezeným pohybem a na vozíku.

„Celý program je přizpůsobený i pacientům, kteří mají výraznější pohybové potíže a jsou upoutáni na invalidní vozík. To, jaké cvičení je pro ně nejvhodnější, mohou zkonzultovat s fyzioterapeuty přímo na místě,“ popisuje fyzioterapeutka teplického MS Centra Andrea Mareschová. Loni se do maratonu zapojilo 113 lidí a organizátoři doufají, že se letos počet cvičících ještě zvýší. Z dobrovolného vstupného se podařilo vybrat 14 000 korun. Částka putovala na rehabilitační aktivity a nákup speciálních rehabilitačních pomůcek pro nemocné, na které zdravotní pojišťovny nepřispívají.