e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ohrozí nová vyhláška závody na autodromu?

publikováno: 10.3.2017, kategorie: Sport, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Protihluková vyhláška, kterou schválili mostečtí zastupitelé kvůli stížnostem obyvatel Souše na hluk z autodromu, může ohrozit samotnou existenci závodního okruhu. Tvrdí to vedení společnosti, které mosteckou závodní dráhu provozuje. Město by tak mohlo přijít o jeden ze svých "dromů", na jejichž existenci staví svou propagaci.

Tzv. protihluková vyhláška stanovuje zákaz hlučných činností o státních svátcích, v neděli od 12,00 hodin a v ostatní dny po šesté hodině večer. Je zajímavé, že se netýká údržby zeleně, takže extrémně hlučný křovinořez nebo sekačka od souseda mohou dál kazit nedělní odpoledne. Přitom právě tyto činnosti obvykle vyhlášky v neděli zakazují. I když se ve vyhlášce nehovoří o automobilovém sportu, je z ní zřejmé, že byla ušita na míru právě mosteckému autodromu, respektive sdružení Zdraví pro Most, které proti hluku z autodromu vloni ostře vystoupilo. Týká se totiž jen oblasti Souše a nádrže Matylda. Sdružení vyhlášku přivítalo.

Podle vedení autodromu ale není možné zároveň omezit výdělečný provoz a investovat peníze do protihlukových opatření. "Uspořádání prestižních závodů, jakým je například evropský šampionát tahačů Czech Truck Prix, vyjde na miliony korun. Další desítky milionů korun si vyžádá vybudování protihlukových opatření. Vyhláška schválená 7. března drtivou většinou mosteckých zastupitelů ale předpokládá výrazné omezení provozu autodromu, a to včetně absence nedělního programu. Nastane-li tato situace, přijde společnost Autodrom Most o výnosy, z nichž mimo jiné výše zmíněné aktivity financovala," vysvětluje mluvčí autodromu Jan Foukal. Vyhláška umožňuje výjimky, které musí projednat městská rada.

Autodrom nyní hledá, jak ze složité situace ven, a radí se s právníky. Přístupem města je však firma zklamána. "Mrzí nás, že město od původní zjevné i smluvně stvrzené podpory nyní přistoupilo k praktikám, jež další existenci autodromu přímo ohrožují," konstatovalo vedení s poukazem na fakt, že autodrom funguje v Mostě už třicet let.