e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Moldavská dráha slaví 130 let, pošta vydá známku

publikováno: 10.3.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Moldavská horská dráha si letos připomíná 130 let od zahájení provozu. Letošní oslavy budou zahrnovat také vydání speciální poštovní známky, která se bude křtít 16. května v Oseku. Děti se mohou zapojit do výtvarné soutěže. Destinanční agentura Krušné hory u té příležitosti zas vydá průvodce okolím moldavské dráhy.

Trať vybudovala společnost Pražsko-duchcovské dráhy kvůli vývozu uhlí do Saska. Úsek Most - Hrob byl otevřen 15. května 1877 a úsek do Moldavy v Krušných horách poté až v prosinci 1884. Krátce nato, v květnu 1885, začal přeshraniční provoz do saského Freibergu. Dnes už trať, vyhlášená technickou památkou, do Německa nevede a vozí převážně turisty.

"Při příležitosti oslav významného výročí této unikátní technické památky vydá letos Česká pošta poštovní známku v řadě Technické památky České republiky," informovala Eva Maříková, ředitelka Destinační agentury Krušné hory. Slavnostní inaugurace známky se bude konat 16. května v Oseku. Květnové oslavy by navíc měly být spojeny s dnem otevřených dveří na flájském vodním díle, na jehož budování se dráha podílela. 

Součástí akcí je také fotosoutěž s tématy Moldavská horská dráha od jara do zimy, Kulturní a přírodní pamětihodnosti v okolí moldavské horské dráhy a Tradiční podniky v okolí moldavské horské dráhy. Uzávěrka je 9. 9. 2015 a podrobnosti najdete zde http://www.cesky-jiretin.eu/stranky/37/fotosoutez/.

"Destinační agentura Krušné hory vydá turistickou brožuru o historii Moldavské horské dráhy spojenou s turistickým okruhem vázaným na jednotlivé železniční zastávky Moldavské dráhy. Součástí materiálu bude také turistický pas, do kterého budou turisté sbírat známky na jednotlivých zastávkách dráhy. Pas je slosovatelný a ceny rozhodně nejsou zanedbatelné," doplnila Eva Maříková.