e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jaro začne o den dřív

publikováno: 10.3.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Učili jste se ve škole, že jaro začíná 21. března? Už to ale neplatí a další století platit nebude. Podle astronomů začne toto roční období už 20. března ve 23 hodin 45 minut středoevropského času. Den jarní rovnodennosti budeme psát v toto datu až do roku 2102. A ještě k tomu se Slunce schová za Měsíc.

"Na příštích 87 let to vždy bude 20. března (nebo i dříve), ne jak jsme se ve škole učili 21. března," informovala teplická hvězdárna. "Může za to přestupné století, rok 2000, protože byl podle pravidel Gregoriánského kalendáře dělitelný 400. To je velká mimořádnost. Ve škole se učí pravidlo přestupného roku, tedy rok je o den delší pokud je dělitelný 4 kromě těch, co jsou zároveň dělitelné 100. Ale ani to v horizontu staletí úplně nesedí, a tak ty roky, resp. století, co jsou dělitelné 100 a zároveň 400 zase přestupnými zůstávají. To byl právě rok 2000 - byl dělitelný stem a přece byl přestupný," vysvětluje.

20. březen je ale zajímavý i dalším astronomickým úkazem, a sice částečným zatměním Slunce. Podrobnosti o pozorování tohoto jedinečného úkazu přineseme.