e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dva jarní koncerty v Žatci - Neřež a Gwyn Ashton

publikováno: 10.3.2014, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

S příchodem jara Městské divadlo Žatec nabídne dva koncerty - takové malé Žatecké Jaro. Ve čtvrtek 20. března zahraje známá skupina Neřež - následník legendárních Nerez, v sobotu 22. března pak ukáže své mistrovství blueosvý kytarista Gwyn Ashton. Oba koncerty začínají v sedm hodin večer.

S Neřež Vlakem na Kolín

Uskupení Neřež kolem dvojice Vřešťál - Sázavský se nesnaží sice těžit ze slávy skupiny Nerez, na druhou stranu pánové Sázavský a Vřešťál jsou autory mnoha nerezových písní, včetně té s níž Nerez vyhrál v roce 1982 Portu - Tisíc dnů mezi námi. Takže na koncertech občas písničky Nerezu zní.

V roce 2013 Neřež oslavil 15 let existence a to mnoha formami - křtem retrospektivního CD Vlakem na Kolín a následujícím turné, na němž stejně tak jako na křtu s nimi zpívala první slovenská Superstar Katka Koščová. Sázavský s Vřešťálem jsou hlavní hudební sloupy Neřež. Vřešťál je autorem většiny skladeb, Sázavský je umí zajímavě zaranžovat. Jsou to trochu hračičkové, na albech a někdy i koncertech - dle momentálního složení kapely - zní ještě všelijaké zvukomalebné nástroje, které dokreslují jednotlivé písně. Vřešťál byl ještě před Nerez členem bluesrockových Krausbery a jeho blues z té doby dalo název celému vzpomínkovému turné. Vlakem na Kolín. Letos uplyne 20 let od utlumení Nerez a 10 od smrti Zuzany Navarové. Nikdy se už nedozvíme, jak by Nerez hrál a zněli dnes, ale možná by to až tak daleko od dnešního Neřež nebylo.

 

Gwyn Ashton – Krokodýl Bluesman 

Gwyn Ashton je australský bluesman žijící v Anglii. Mezi ostatními Bluesmany se vyjímá opravdu jako filmový Dundee v New Yorku. Bluesman, ale vegetarián a abstinent…

 Především však je to výjimečná hudební osobnost. Kolik bluesmanů o sobě může říct, že hráli na jednom podiu s Johny Wintrem, Van Morrisonem, Canned Heat, Rory Galagherem, B. B. Kingem, Junior Walsem nebo že odjezdili 15 koncertů se Status Quo. Mnozí z těch chlápků se o něm velmi pochvalně vyjadřovali. Třeba Robert Plant o něm řekl, že je král cítění a tónu, Johny Winter ho nazval pravým bluesmanem.

Gwyn Ashton je muž mnoha hudebních profesí: kytarista, zpěvák, textař, skladatel, hráč na foukací harmoniku, firemní hráč slavných značek. Vystupuje buď s kapelou, nebo sám s kytarou, doprovází se na harmoniku a stomper. V oblibě má kytary, co už něco pamatují. Při hraní hodně využívá botleneck a různé prstýnky a tím dostává ze svých kytar drnčivý zvuk a klouzavé tóny.

Počátkem minulého desetiletí se dostal i do Čech, a protože si s českými fanoušky sedl, rád se vrací. Tentokrát přijíždí na tour na níž ho doprovodí osvědčená rytmika, Lukáš Kytnar na baskytaru a Roman Vícha na bicí.