e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Lounští poslanci ve vídeňském parlamentu

publikováno: 10.2.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

170 let od prvních voleb do vídeňského Říšského sněmu, který se stal základem rakousko-uherského parlamentu a přinesl první demokratické náznaky do monarchie, připomene lounská výstava. Věnovat se bude osobnostem poslanců, kteří zastupovali lounský obvod. Vernisáž se koná v úterý 13. února.

První volby do rakouského Říšského sněmu byly důsledkem revolučního roku 1848. Konaly se v červnu a vzešly z nich poslanci ústavodárného Říšského sněmu. Čechy zastupoval například František Palacký, František Ladislav Rieger či Josef Kajetán Tyl. Své jednání zahájil ve Vídni, ale kvůli bouřím v hlavním městě se přesunul do Kroměříže. Demokratické vládnutí parlamentu však nemělo dlouhého trvání - císař František Josef I. ho v březnu 1849 rozpustil, vydal vlastní ústavu a vládl dál monarchistickým způsobem.

Až roku 1861 vznikla tzv. Říšská rada - dvoukomorový parlament s horní nevolenou panskou sněmovnou a dolní komorou, kam se přímé volby konaly roku 1873. Všeobecné volební právo (pro muže) však bylo uplatněno teprve v roce 1907.

Výstava v Oblastním muzeu v Lounech se bude věnovat poslancům, kteří zastupovali v Říšské radě lounský volební obvod. Vernisáž se koná 13. února v 17,00 hodin v Domě Sokolů z Mor. Otevřena bude do 15. dubna. Vše, co potřebujete vědět o lounském muzeu, se dočtete zde.

Foto: Wikimedia Commons, Víděň 1879.