e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Co chystá perucká Galerie U Plazíka v desáté sezóně?

publikováno: 10.2.2017, kategorie: Výstavy, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Galerie U Plazíka v Peruci na Lounsku oslaví 10 let od svého otevření. Již desítku sezón zde představuje galerista Mirek „Plazík“ Blažek začínající i zkušené fotografy. Každý rok je galerie připravena pro čtyři autory či kolektivy. A samozřejmě je už nyní připravována první letošní výstava, která se otevře první březnovou sobotu.

Jak bývá tradicí, je věnována nejmladším autorům - fotografům. Letos to je Eliška Hýsková, která má své kořeny v nedalekých Klobukách v Čechách.  

Sezóna bude zahájena v sobotu 4. března, kdy se představí již zmiňovaná Eliška Hýská, výstava potrvá do 23. dubna. Od 29. dubna do 27. června bude vystavovat své fotografie Tomáš Špaček z Prahy. Třetí termín od 1. července do 27. srpna je zadán pro Ivana Šulka z Prahy a sezónu ukončí vernisáží 2. září Martin Vaněček z Kroučové, výstava potrvá do 26. října.

Ovšem, protože galerie slaví výročí desátého roku trvání, připravuje galerista Mirek Blažek netradiční pokračování! V sobotu 4. listopadu bude slavnostně zahájena výstava 10 let Galerie U Plazíka. A až do 25. února budou k vidění ty nejlepší fotografie za uplynulých deset let.

Vraťme se ale na začátek. První vystavující bude Eliška Hýsková a zde několik slov autorky: „Je mi 17 let a narodila jsem se nedaleko Slaného v Klobukách. V době základní školy jsme se odstěhovali do Mladé Boleslavi, kde žiji dodnes. Studuji v Praze na střední odborné škole. Fotografie a i samotné focení mám ráda už od dětství. Pamatuji si, že jako malá jsem měla nefunkční foťák. Tehdy ještě na film, a často jsem si hrávala, že s ním fotím. Za pár let jsem už fotila na mobil, ale bylo to ve stylu, že jsem si něco vyfotila a neřešila, jak vypadá fotografie. V roce 2013 jsem se o focení začala více zajímat. Ze začátku jsem fotila na fotoaparát a snažila se fotky více upravovat. Focení mě začalo opravdu bavit a tak jsem svoje fotografie ukazovala rodině a přátelům. Končil rok 2013 a většinou jsem sbírala chválu za své fotky, což mě těšilo. Nastal rok 2014 a já se ve focení chtěla více rozvíjet a mít větší technické možnosti než na mobilu či kompaktu. Dostala jsem zrcadlovku Nikon D5100, k němu používám objektiv 18-105 mm. Za tu dobu co fotím, jsem si nejvíce oblíbila makro, krajiny a zvířata.“

Galerie je otevřená o víkendy a svátky od 10,00 do 17,00 hodin. Možno sjednat návštěvy i mimo tuto dobu. Jen pro připomenutí - Městys Peruc leží 15 km východně od Loun, pokud použijete železnici, je zastávka na trati Louny - Slaný.

Foto: Eliška Hýská