e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Za krušnohorským uměním do Prahy

publikováno: 10.2.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Výstava umění Krušnohoří ve Valdštejnské jízdárně v Praze, která bude končit již 13. března, přitahuje pozornost. Chcete-li si ji prohlédnout i s odborným komentářem a navíc za skvělou cenu, můžete se výstavu podívat s pracovníky Oblastního muzea v Mostě. O gotických sbírkách se bude hovořit také na přednášce v teplickém muzeu, která se koná 2. března.

Výstava Národní galerie v Praze mapuje umělecky období přelomu gotiky a renesance, které znamenalo pro region severozápadních Čech velký rozkvět. Region se navíc rozvíjel "bez hranic" v těsném spojení se Saskem. Výstava představuje na dvě stovky uměleckých děl, především z 15. a 16. století.

Den před skončením výstavy Bez hranic – Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí, 12. března pořádá Oblastní muzeum v Mostě exkurzi pro veřejnost. Cena je 250 Kč a vstupné na výstavu a komentovaná prohlídka jsou zahrnuty v ceně. Odjezd v 9,00 hodin, návrat cca v 17,00 hod. Vstupenky si můžete koupit do 2. března přímo v muzeu, v Turistickém informačním centru v budově Magistrátu města Mostu nebo prostřednictvím bankovního převodu (informace na webu muzea). 

Na výstavě se podílelo také teplické muzeum, které zapůjčilo soubor pěti plastik, jednoho obraz a dvou rukopisů. "Plastiky a obraz byly v expozici po dobu trvání výstavy nahrazeny pozdně gotickými díly, která jsou jinak umístěna v depozitáři muzea. Využijte této jedinečné příležitosti a navštivte expozici Umění 14. - 18. století na teplickém zámku," nabízí muzeum. Ve středu 2. března se od 17,00 hodin uskuteční v této expozici přednáška o gozickém umění ve 14. a 15. století, kterou Vás provedou PhDr. B. Chleborádová a Mgr. P. Boušková. Vstup je zdarma.

Foto: Kostel v Květnově, jehož ústřední socha Panny Marie Květnovské je k vidění na výstavě Bez hranic. Wikipedia Commons, SchiDD.