e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nezmaři oslaví v Žatci Kristovy roky

publikováno: 10.2.2011, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

V úterý 15. února zahrají v Žatci „umělci z jižních Čech“. A ne jen tak ledajací. Skládají se ze tří nezmarů a jedné nezmarky  a říkají si - překvapivě - Nezmaři. A čím dál hrají a zpívají, tím větší čest dělají svému jménu. Nezmařily  je ani doby kdy folk jako cizorodý prvek to u nás měl v minulém režimu těžké, ani doby kdy režim padl a otevřely se hranice a s nimi konkurence. Ani odchody zásadních zpěvaček, naposledy Pavlíny Jíšové.

Z Nezmarů, kteří kapelu v roce 1978 zakládali, v ní zůstal už jen Pavel Zajíc ale i ostatní  tři členové Pavel Jim Drengubák, Antonín Hlaváč a Šárka Benetková jsou už folkovými a kapelními pamětníky. Hlavně jim to všem ladí jak v nástrojích a hlasech tak i lidsky. Což je nakonec nejlépe poznat právě na jejich koncertech. Mimo písniček, z nichž některé jsou už téměř na hranici zlidovění (např. Bodláky ve vlasech či Ráno bylo stejný) a které budí opravdu nadšený potlesk, se z hlediště ozývá často i upřímný chechtot.

Jejich koncert je zároveň i takovým nenápadně pojatým výchovným koncertem o dějinách světového a českého folku a hudby vůbec. V jejich repertoáru najdeme písničky Boba Dylana, Gordona Lightfoota, tria Peter Paul and Mary nebo Neila Younga, ale i písničky nejlepších českých folkových mistrů: Žalmana, Luboše Hrdličky, Jaroslava Matějů i Mikyho a Wabiho Ryvoly. S Mikym nahráli album věnované právě písničkám jeho a jeho bratra Wabiho. Za 33 let co spolu hrají, kamarádí a provádějí všelijaké doslova šílenosti nejen hudební se už stali českou folkovou legendou a druhou nejstarší dosud hrající kapelou v Čechách a okolí. Kdyby existovala nějaká česká folková Top Ten měli by v ní minimálně v první desítce nezanedbatelnou část svých písniček. Po každém členovi zůstalo pár písniček, které zdědil nástupce a ty písničky pořád ještě baví a hřejí na duších. To je víc než všechny ceny, které posbírali, byť jich nebylo málo.

Nezmaří, mají zvláštní recept na to jak přistupovat k písničkám a jak je předávat dál aby zaujaly a zněly v uších ještě hodně dlouho. Přijďte s Nezmary oslavit 33 let od jejich založení. V Žatci je vás hodně, kteří jejich písničky hráváte a zpíváte po hospodách i táborových ohních, ale pro tentokrát kytary můžete odložit a nechat to výjimečně na „Zasloužilých mistrech z Porty“. Nakonec si s nimi stejně zazpíváte.

V úterý 15. 2. v půl osmé už by Nezmaři měli hledět do sympaticky zaplněného hlediště Městského divadla, připraveni nechat na pódiu vše mimo nástrojů. Pouze za váš bouřlivý potlesk.