e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Fotopasti v Krušných horách zřejmě zachytily vlky

publikováno: 10.1.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Jan Piňos

Sdílet: facebook twitter google+

Fotopasti v Krušných horách zachytily psovitou šelmu, s největší pravděpodobností vlka. Hnutí Duha Olomouc s dobrovolníky Vlčích hlídek a partnery ze státní ochrany přírody hledá od loňského podzimu v Krušných horách důkazy o přítomnosti velkých šelem, zejména vlka obecného a rysa ostrovida. Ochránci přírody nyní zveřejnili první záběry a pořádají nábory do Vlčích hlídek.

Cenné údaje o pohybu vlků a rysů v Krušných horách i dalších zvláště chráněných druhů živočichů získají také dobrovolníci Vlčích hlídek na víkendových kurzech ochrany velkých šelem. Pro zájemce o tamější velké šelmy pořádá Hnutí Duha kurz, který se uskuteční ve Vejprtech 20. – 22. ledna. Přihlásit se mohou zde: http://www.selmy.cz/hlidky/prihlaska-krusne-hory/.

Noví zájemci o monitoring velkých šelem se dozví vše podstatné o životě a rozšíření skrytě žijících vlků, rysů a medvědů, jejich významu pro přírodu a o základech terénní práce k ochraně vzácných zvířat. Přednášet jim budou experti z Hnutí Duha a ze Správy chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. 

Dobrovolnické hlídky se pohybují na území výskytu velkých šelem, monitorují je a svou přítomností v terénu odrazují potenciální pytláky. Důležitým úkolem hlídek je i sběr vzorků trusu a srsti pro potravní a DNA analýzy či výběr vhodných míst pro umístění fotopastí. Získané údaje využívá státní ochrana přírody nebo vědci z ČR i Německa, kteří společně provádějí genetické analýzy. Hnutí Duha, které se dlouhodobě věnuje monitoringu velkých šelem u nás, také vyhodnotí hlášení o náhodných pozorováních a nálezech pobytových znaků (tj. stop, trusu, nebo fotografií) získaných od lesníků, myslivců i od veřejnosti. Pozorovatelé mohou své nálezy posílat na stopy@selmy.cz. Zejména lesníci a myslivci jsou pro mapování velkých šelem velmi důležití. Pohybují se v terénu denně a mohou zaznamenat mnoho stop.

Rozsáhlé lesy Krušných hor, klidová území i dostatek potenciální kořisti, například přemnožení jeleni, představují pro vlky i rysy takřka ideální životní prostředí. Právě regulací přemnožených divoce žijících kopytníků přispívají velké šelmy k ozdravení celého ekosystému. Ochránci přírody předpokládají, že monitoring velkých šelem přinese ucelené údaje o jejich pobytu na západních česko-německých hranicích. Z Krušných hor přicházejí v posledních letech informace o pohybu vlků i rysů, dosud zde však neproběhl komplexnější monitoring.