e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rok 2014 aneb Co bude mezinárodními tématy roku?

publikováno: 10.1.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Martina Černá

Sdílet: facebook twitter google+

Jen co jsme se rozloučili s rokem 2013, který se nesl v duchu vody, nastává rok 2014, dle rozhodnutí OSN Mezinárodní rokrodinných farem, Mezinárodní rok krystalografie a Mezinárodní rok malých ostrovních rozvojových států. OSN vyhlašuje své „Mezinárodní roky“, kterými se snaží upozornit na aktuální problémy na planetě Zemi, již od roku 1959.

Významné dny doslova lemují celý kalendář a připomínají nám tak důležité historické události či témata z oblasti sociální a kulturní. Velkou část těchto dnů vyhlašuje Organizace spojených národů. Chce tím symbolicky upozornit na chudobu, lidská práva, životní prostředí a především na zdraví. Během roku se proto objevují dny upozorňující např. na malárii, lepru, astma nebo koktavost.

V Česku se už některé staly tradicí, např. charitativní akce v rámci dne proti rakovině či dne na podporu slepců. Na Světový den diabetu, který se koná 14. listopadu na výročí narození objevitele léčebných účinků inzulínu Frederika Bantinga, se v některých českých městech pořádají i pochody.

2014: Rok rodinných farem

Valné shromáždění OSN prohlásilo svojí deklarací rok 2014 Mezinárodním rokem rodinných farem. OSN se tak snaží upozornit na 400 milionů rodinných farem jak v rozvinutém, tak v rozvojovém světě.

Na rodinných farmách je většina práce vykonávána pouze rodinnými příslušníky. Takové farmy jsou schopny produkovat potraviny až pro miliardy lidí. V mnoha rozvojových zemích tvoří 80 procent všech tamních zemědělských podniků, proto rodinné farmy hrají klíčovou roli v tvorbě zaměstnanosti na venkově a podpoře místních ekonomik. Drobné a středně velké rodinné farmy jsou ale bohužel velmi náchylné na nepřízeň počasí či okolní ekonomickou situaci. Jedna špatná úroda, málo nebo příliš dešťů, odmítnutá bankovní půjčka - to vše může způsobit, že rodinná farma krachuje.

Iniciátoři proto věří, že tato akce více zdůrazní důležitost rodinných farem při produkci potravin, ochraně krajiny a venkovské kultury, udržování biodiverzity a snižování chudoby.

2014: Mezinárodní rok krystalografie

OSN prohlásilo rok 2014 rokem krystalografie – nauky, jenž se zabývá především studiem struktury krystalů a poruchami jejich ideální struktury. V roce 2014 si tak připomeneme nejen 100. výročí objevu tzv. Braggovy metody určování krystalové struktury pomocí rentgenového záření, ale také 400. výročí od pozorování symetrického tvaru ledových krystalů, které od roku 1611 sledoval Johannes Kepler, německý matematik a astrolog.

Cílem akce je zvýšit povědomí veřejnosti o vědě krystalografie, podporovat vzdělání a výzkum v této oblasti, inspirovat mladé lidi prostřednictvím veřejných výstav, konferencí a seminářů, napomoci mezinárodní spolupráci či zintenzivnit program krystalografie v Africe a vytvoření podobných programů v Asii a Latinské Americe.

2014: Mezinárodní rok malých ostrovních rozvojových států

Rok 2014 má také upozornit na cca 43 malých ostrovních rozvojových státečků, které ohrožuje epidemii AIDS, chudoba a v nemalé míře i stoupání hladiny oceánů v důsledku oteplování planety.

Jedním z nejohroženějších ostrovních států jsou např. Maledivy, kde žije na dvou stech ostrovech tři sta tisíc obyvatel. Nejvyšší bod souostroví se nachází ve výšce 2,3 metru a za posledních sto let zde hladina moře stoupla o dvacet centimetrů. Maledivy se tak staly jedním ze států, které reálně uvažují o tom, že budou muset své občany poslat do zahraničí.

Den gumových medvídků, Světový den polibku či Mezinárodní den trpaslíků i to jsou svátky, které se slaví ve světě. Jako recese působí i Den suchého zipu či Světový den úsměvu, jehož tradici založil tvůrce prvního smajlíku Harvey Ball.