e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na třetí adventní víkend – 11. až 13. prosince

publikováno: 9.12.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Vánoce se rychle blíží a před námi je už třetí adventní víkend. Nabídne spoustu akcí v duchu staročeských Vánoc se zvyky, ukázkami práce řemeslníků, tradičními trhy a adventními dílnami. Fotografie je pozvánku do skanzenu v Zubrnicích.

Jarmark na hradě
Ve vánočním duchu se ponese již pátý ročník adventního jarmarku na litoměřickém hradě, který proběhne 12. prosince. Během dne návštěvníky čekají živá zvířátka, dětské výtvarné dílničky, výroba ručního papíru, v prodeji budou ručně vyráběné vánoční ozdoby a dárky, perníčky a další pochutiny. Vystoupí také sbory ZUŠ a od 15,00 hodin začíná divadelní představení Mladivadla. Vstup je zdarma.

Vánoční dílna pro děti 
Dětská vánoční dílna bude otevřena v sobotu 12. a v neděli 13. prosince od 14,00 do 17,00 hodin na teplickém zámku. Děti si budou moci vytvořit dřevěnou vánoční ozdobu, upéct vánoční pečivo, ozdobit voňavý perníček, namalovat porcelánovou ozdobu, odlít si olovo, vyrazit vánoční minci a vytvořit si krásnou vánoční ozdobu ze skleněných korálků. Vánoční dílna je spojená s prohlídkou výstavy „Vánoce na klopě“ za jednotné vstupné 20 Kč. 

Adventní prohlídky zámku
Zámek Červený Hrádek u Jirkova zve každou adventní neděli na prohlídky vyzdobeným zámkem s komorníkem, hudebním doprovodem a ochutnávkami cukroví a svařeného vína. Podrobnosti o prohlídkách a možnosti rezervace si můžete přečíst zde

Adventní dílna
Rodinná kreativní sobota je název celodenního programu v Oblastním muzeu v Chomutově (Dům Jiřího Popela,Palackého 86) . Návštěvníci si mohou od 9,00 do 17,00 hodin vyrobit vlastní vánoční dekorace. V chomutovském muzeu si můžete až do 9. ledna prohlédnout výstavu třebíčských betlémů.

Neděle ve skanzenu
Každou adventní neděli odpoledne nabízí krušnohorský skanzen Stará Ves v chomutovském zooparku tvůrčí dílny, kde si můžete vytvořit vánoční ozdoby a také pohádku pro děti. V neděli 13. prosince  ve 14,00 hodin je připravena adventní dílna pro malé i velké, pohádkové vystoupení Živý betlém o hodinu později. Adventní program ve skanzenu se dozvíte v tomto přehledu

Tradice Adventu na hradě
O všech adventních víkendech do 20. prosince, můžete vyrazit vždy od 10,00 do 17,00 hodin na Kadaňský hrad. V královské síni (bývalá Galerie Karla Havlíčka) je přichystaná zajímavá výstava, se kterou se podíváte do historie tradičních adventních i vánočních zvyků. Přijďte si připomenout, jak slavili adventní čas naše babičky i odkud pochází zvyky, které možná i vy dodnes doma udržujete. V neděli 13. prosince začíná ve 14,00 hodin adventní dílna – vyrábět se bude vánoční sněžítko. Vstup zdarma.

Dětský advent
Na sobotu 12. prosince se na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku chystá již třetí ročník akce Advent očima dětí, na kterém vystoupí a své umění ukáží děti ze všech koutů Ústecka. Chybět nebudou školské stánky, čerti v pekle a ani ohňostroj a živý betlém. Začátek je 12. 12. ve 12,12 hodin, vstupné dobrovolné.

Chomutovské Vánoce
Na náměstí Prvního máje v Chomutově bude trh otevřen až do 23. prosince a jeho součástí bude Ježíškova pošta, mechanický betlém jízdy lokálky Amálky. Po oba víkendové dny můžete vidět ukázky středověkých řemesel, vždy od 10,30 hodin pohádku, v poledne se otevírají vánoční tvořivé dílničky. V sobotu od 18,00 hodin se koná vánoční country bál. Podrobný program na webu Chomutova. 

Vánoce na zámku
Oživené kostýmové prohlídky s tématikou Vánoc v nazdobených interiérech na vás čekají na zámku Ploskovice na Litoměřicku. Konají se v sobotu a neděli 12. a 13. prosince od 15,00 do 18,00 hodin. Vstupenka pro dospělé stojí 100 Kč, pro děti do 15 let 70 Kč, do 6 let 10 Kč, rezervace na tel. 416 749 092. Zároveň můžete navštívit ve vestibulu zámku vánoční prodejní výstavu Klubu šikovných rukou litoměřického regionu, otevřena bude o víkendu od 10,00 do 19,00 hodin.

Vánoční tradice v klášteře
Po dva adventní víkendy, počínaje sobotou 12. prosince se vstupní prostory oseckého cisterciáckého kláštera promění ve vánoční dílnu a trh s řadou doprovodných programů. Otevřeno bude v sobotu i neděli od 10,00 do 17,00 hodin. První adventní víkend se můžete těšit i na Živý Betlém. Podrobnosti se dozvíte v dnešním článku.

Vánoce ve skanzenu
Skanzen Zubrnice na Ústecku pořádá o víkendu tradiční vánoční akci. Přivítá vás stromeček ozdobený jablíčky, oříšky a perníčkem, světničku provoní vánoční pečivo. Vyzkoušíte si výrobu vánočních ozdob z perníkového těsta nebo vizovického pečiva. Připomenete si období adventu a jeho zvyky, které se již dnes příliš nedodržují, ale na přelomu 19. a 20. století byly běžné. Dárky můžete vybírat u řezbáře, včelaře nebo keramika a spoustu drobností zakoupíte také v historickém vesnickém obchůdku. V sobotu vystoupí folklórního soubor Dykyta z Krásné Lípy a flétnový orchestr Soníci z Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem, v neděli si postavíte živý betlém s Divadlem V pytli. Pro děti a jejich rodiče je opět připravena andělská vánoční stezka s malými úkoly. Otevřeno je v sobotu i neděli od 9,00 do 16,00 hodin, vstupné 50 Kč, děti 30 Kč.

Staročeské Vánoce
Občanské sdružení Naše Radonicko pořádá v sobotu 12. prosince od 14,00 hodin na náměstí v Radonicích na Kadaňsku Staročeské Vánoce. Hrát bude Malá muzika Chomutov, děti čeká pohádka Cesta za Ježíškem, nakoupit můžete ve stáncích s vánočním zbožím i dobrotami, ochutnávat se bude vánoční cukroví. Chybět nebudou ani vánoční tradice v dílnách pro děti.

Adventní veselí
Obec Rokle na Kadaňsku chystá adventní program na sobotu 12. prosince. Nejprve se ve 13,30 hodin uskuteční v kostele svatého Vavřince v Želině adventní mše se zpěvem rorátů a poté od 16,00 hodin se v IC Zámeček v Rokli koná program s adventními tradicemi, staročeskámi zvyky a na závěr taneční zábavou se skupinou Rokelský Mišmaš. Vstup zdarma, s sebou hudební nástroj, vánoční menu a dobrou náladu.

Živý betlém na zámku
Na nádvoří zámku Stekník na Žatecku můžete v sobotu 12. prosince vidět adventní hraný příběh Živý betlém v podání skupiny historického šermu Vítkovci. Ve čtyři hodiny začíná koncert v zámecké kapli, který je však již vyprodaný. Vstupné dobrovolné.

Vánoce v horách
Ještě následující dvě adventní neděle můžete navštívit Lesnou v Krušných horách a zpříjemnit si předvánoční čas nahlédnutím do vánočních tradic našich prababiček. V neděli 13. prosince bude pro vás připraveno drátkování dekorativních svíček, drhání vánočních ozdob, výroba andělů, sněhuláků z korálků, hrnčířský kruh, řezbářství, vánoční ozdoby z filcu, dřeva a ořechů. Otevřeno je od 10,00 do 16,00 hodin.

Medový týden
Výstavu Medové Vánoce v žateckém muzeu tento týden a také víkend doplní program Medový týden. Čekají vás ochutnávky, pestrý program včetně školičky pro děti, kde se dozví vše o včelách a medu. V neděli se k tomu přidají i čokoládové pralinky. Podrobnosti v článku.

Vánoce s dudáky
Vánoce se Krušnohorskou dudáckou muzikou je program, během kterého oslaví tento soubor 10 let svého působení. Své nové CD pokřtí během koncertu v Divadle rozmanitostí v Mostě v neděli 13. prosince od 17,00 hodin.

Trhy u zámku
Na Zámeckém náměstí v Teplicích se v sobotu a neděli 12. a 13. prosince konají vánoční trhy. Trhy budou otevřené od 10,00 hodin, v sobotu do 19,00 a v neděli do 18,00 hodin. Jejich součástí budou také přehlídky sborů Teplicka vždy od 13,00 hodin a další koncerty, o nichž se dočtete v článku Hudební advent v Teplicích

Adventní koncerty
V rámci 3. adventní neděle v Kadani vás čeká strhující koncert gospelových souborů Gospel Gaia z Klášterce nad Ohří a Touch of Gospel z Plzně. Začátek v neděli 13. prosince od 17,00 hodin.
V kostele Nejsvětější Trojice v Klášterci nad Ohří se 13. prosince od 16,00 hodin uskuteční provedení slavné České mše vánoční v podání Cantabile Strings, žáků ZUŠ Klášterec, veřejnosti, Collegia Hortensis Teplice, Ženského komorního sborr Jirkov a sopranistky Pavlíny Senič.
V neděli od 18,00 hodin se koná adventní koncert s Vokálně-instrumentálním souborem Madrigal v kostele svatého Ignáce v Chomutově
V sobotu 12. prosince se od 16,00 hodin představí v kostele svaté Kateřiny v Chomutově uskupení Hlahol.
Základní umělecká škola Louny pořádá v kostele Církve československé husitské v Lounech varhanní koncert Už to zvoní, už to cinká. Začátek 11. prosince v 17,00 hodin. Ve Vrchlického divadle v Lounech se vánoční koncert dechového orchestru ZUŠ koná v sobotu od 14,00 hodin.
Na zámku v Klášterci nad Ohři se v pátek 11. prosince od 18,00 hodin koná koncert pěveckého komorního souboru Septem Canten. Zazní české i zahraniční koledy, anglické spirituály.  
V teplickém kostele svatého Jana Křtitele zazní v neděli od 16,00 hodin Česká mše vánoční v podání orchestru konzervatoře Teplice.
Dětský pěvecký sbor mateřské školy Osecká vystoupí v neděli 13. prosince od 17,00 hodin v kostele Církve československé husitské v Duchcově

Vánoční výstavy
Pokud hledáte inspiraci na výzdobu nebo se chcete pokochat krásou Betlémů či nejrůznějších tradic, vydejte se na některou z výstav. Jejich přehled jsme pro vás připravili v Tipech na vánoční výstavy

Výlet po zaniklých obcích
Neděle 13. prosince bude podle pořadatelů Festivalu Sudety 2015 jako stvořená pro zimní procházku po Zaniklých obcích Sudet. Navštívíte Petrovice (Peterswald), Hladov (Hungertuch), Nový Dvůr (Neuhof), Rájec (Raiza), Antonínov (Antonsthal), Lada (Brache), Cihlářský rybník (Ziegelteich) či Havraní (Rabenhaus), vede Milan ‘Pekky’ Bouška a sraz je v 10,15 u Hraničáře v Ústí nad Labem.