e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ďáblova věž i Bořeň v jedné laboratoři

publikováno: 9.12.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Víte, co má společného bílinský vrch Bořeň a Ďáblova věž v americkém Wyomingu, kterou znají fandové filmu Blízká setkání třetího druhu jako místo přistání kosmické lodi? Dozvíte se to od geologa Prokopa Závady, který bude hostem dalšího setkání Café Nobel. Koná ve čtvrtek 11. prosince od 18,00 hodin v kavárně Fokus kafe v Ústí nad Labem.

Téma vědecké přednášky bude Geologické modelování: Ďáblova věž i Bořeň v jedné laboratoři. Výrazné kopce v krajině jsou často tvořeny erozními zbytky odolných vyvřelých hornin. V lidových vyprávěních a mýtech byla tato místa často spojována s nadpřirozenými silami a bytostmi. Strukturní geolog Mgr. Prokop Závada, PhD. z Geofyzikálního ústavu AV ČR ve své přednášce vysvětlí geologický vznik některých těchto krajinných dominant prostřednictvím poznatků geologického výzkumu a laboratorních pokusů.

Především se bude věnovat slavné Ďáblově věži (Devil Tower) v americkém Wyomingu, všeobecně známé dominantě, která mj. hraje klíčovou roli ve filmu režiséra Stevena Spielberga Blízká setkání třetího druhu – přistane u ní mimozemská kosmická loď. U vrchu Bořeň u Bíliny v Českém středohoří mimozemšťané nepřistáli ani ve skutečnosti, ani v žádném hollywoodském velkofilmu. I on je však zdálky snadno identifikovatelný díky své nezaměnitelné siluetě a (jak se vás náš host pokusí přesvědčit) z geologického hlediska není o nic méně zajímavý, než jeho vzdálená „sestra“ z Wyomingu.

Doporučujeme rezervovat si předem místo na adrese fokuskafe-usti@fokuslabe.cz.