e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rysí mládě se připravuje na cestu do Německa

publikováno: 9.12.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Mládě rysa karpatského, narozené v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově počátkem června letošního roku, najde pravděpodobně nový domov v Německu. O umístění rysího samce  v Národním parku Bavorský les poblíž německého Grafenau rozhodl koordinátor chovu rysů. V současné době je transport ve fázi příprav.

Matkou mláděte je geneticky cenná samice odchycená ve volné přírodě Kašperských hor jako zraněné, opuštěné mládě. Po provedených testech DNA, které potvrdily příslušnost ke karpatské populaci rysa byla zařazena do chovného programu a  v loňském roce úspěšně spojena s mladým samcem z ostravské zoologické zahrady.

První dvě mláďata se samici narodila po deset týdnů trvající březosti. Jedno z mláďat, samičku, našli chovatelé po šesti týdnech mrtvou. Druhé mládě, samec, se stal především díky svým dobrým genetickým dispozicím vhodným kandidátem na dopárování s perspektivní samicí v chovném zařízení nejstaršího národního parku v Německu.

Chovná samice bude před vstupem do říje, která u rysů trvá od února do března, opět sdílet expozici se samcem. Chovatelé zooparku věří, že se úspěšný odchov rysího mláděte podaří zopakovat i v příštím roce.