e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterecký zámek zažívá přesuny v čase

publikováno: 9.12.2009, kategorie: Vzdělávání, autor: Renata Malíková

Sdílet: facebook twitter google+

Návštěvníci kláštereckého zámku můžou během hodiny projít třemi staletími. Stačí navštívit kostýmované prohlídky Muzea českého porcelánu s názvem Thunové se vrací. Komnaty tímto příběhem opět ožijí 13. prosince. Hrabě František Josef Thun a Mikuláš Weber – to jsou dva lidé, kteří v dějinách Klášterce nad Ohří sehráli velikou roli

Právě tito dva pánové díky kláštereckému divadlu Klas znovu ožívají a vrací se zpět na zámek. „Thunové do Klášterce přišli kolem roku 1623 a se svými potomky tu nepřetržitě žili až do roku 1945. Hrabě František Josef Thun byl velmi významný muž, protože Mikuláši Weberovi, který zakládal kláštereckou porcelánku, finančně pomáhal. Pan Weber měl ty nápady a hrabě Thun ho sponzoroval,“ vysvětluje hlavní průvodkyně Hana Řezníčková.

Thun s Weberem se v divadelním příběhu přenáší z časů zrodu klášterecké porcelánky tedy z roku 1794 přes temné období požárů v roce 1856 až do „revolučního“ roku 1948. Další kostýmované prohlídky jsou v plánu na neděli 13. prosince. Začnou v 18,00 a 19,00 hodin. Zájemci si musí místo rezervovat předem.