e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Muzeum hledá další materiály na výstavu o zaniklých žateckých továrnách

publikováno: 9.11.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Chcete se podílet na výstavách žateckého regionálního muzea. Prohledejte půdu a šuplíky a hledejte materiály o bývalých žateckých továrnách - Frutě a Papírně. Po úspěchu výstavy o zaniklé Šroubárně se rozhodlo muzeum ve sbírání dokumentárních materiálů pokračovat.

"Po velmi úspěšné výstavě o žatecké Šroubárně v roce 2019 jsme se rozhodli pro uspořádání obdobných výstav také o bývalé žatecké Frutě (2021) a Papírně (asi 2022). Při první výzvě se podařilo shromáždit více materiálů k Frutě, takže tato výstava dostala přednost a už se pro návštěvníky chystá," řekla ředitelka muzea Radmila Holodňáková.

Muzeum se proto obrací na všechny bývalé zaměstnance nebo jejich děti s výzvou o spolupráci. "Rádi bychom shromáždili fotografie ať už z výroby, tak zejména z nejrůznějších mimopracovních aktivit – schůzí, zábavných odpolední, aktivů, oslav, zájezdů, rekreací apod. Uvítali bychom rovněž propagační materiály podniků, nejrůznější letáky a samozřejmě i trojrozměrné předměty – např. odznaky, podnikové kroniky, kroniky kolektivů, případně oděvy s podnikovým logem, obalový materiál na výrobky a další," vysvětlila ředitelka. Předměty můžete buď věnovat do sbírky muzea nebo se po výstavě vrátí majitelům. Můžete také muzeu zprostředkovat kontakty na pamětníky, kteří budou schopni přispět svými vzpomínkami na doby, kdy tyto závody byly prosperujícími podniky v Žatci.

Foto: Dreherův pivovar, později Fruta, autor spolek A dál?