e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 11. až 13. listopadu

publikováno: 9.11.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Kam jinam vyrazit tento víkend, než na víno a husu! Abychom ale nezůstali jen u jídla a pití, pozveme vás také na ples, lampionový průvod, strašidelnou procházku městem...

Křest Svatomartinského
V pátek na Svatého Martina budou na Hradě Litoměřice požehnána vína hned z 11 vinařství - 7 českých a 4 moravských. Ta budou moci návštěvníci ochutnat tentýž den v době od 15,00 do 20,00 hodin. Ve spolupráci s Hradní restaurací bude v nabídce také tradiční svatomartinské menu a jiné pochutiny k vínům. 

Mladá vína v Rozmarné vinotéce
Mezi oblíbené svatomartinské akce v Mostě patří ochutnávky vín v Rozmarné vinotéce v Chomutovské ulici. Vína se otevřou symbolicky 11.11. v 11,11 hodin a ochutnat můžete Svatomartinská vína z Vinařství Vajbar, Vinařství Grmolec, Vinařské školy Valtice, Vinařství Hradil a také mladá vína z Vinařství Waldberg. Otevřeno je do 22,00 hodin, chybět nebude občerstvení a vstupné je 100 Kč.

Husa na zámku
Na zámku Červený Hrádek u Jirkova můžete tradiční kaldoun a pečenou husu se zelím ochutnat po celý týden od 11. do 18. listopadu. Sladkou tečku obstará specialita zdejšího kuchaře – švestkový koláč s drobenkou. K pití samozřejmě také svatomartinská vína. Bývá na oběd plno, takže si raději rezervujte stůl na telefonu 474 684 560. 

Svatomartinské večery
Večerní posezení s martinských vínem nabídne celý víkend od pátku do neděle Benedikt Most. Tradiční svatomartinské večery zahrnují tříchodové menu pro 6 osob, v níž samozřejmě nechybí husa a víno. Bližší informace a rezervace u paní Sidorové sidorova@benediktmost.cz, tel. 777 148 936.

Svatomartinský ples
V Krupce na Teplicku dokonce věnují svatému Martinu celý ples, který se koná v pátek 11. listopadu od 19,00 hodin v MC Koloseum. Hrát bude skupina Mane, v programu je také módní přehlídka a půlnoční překvapení. Hned následující odpoledne, v sobotu ve 14,30 hodin mohou do Kolosea vyrazit děti, a to v maskách. Koná se dětský karneval a soutěžit se bude nejen o nejkrásnější masku.

Lampionový průvod 
Večer na svatého Martina, v pátek 11. listopadu, vyrazí na zámek Červený Hrádek z Jirkova lampionový průvod. Sraz je v 16,15 hodin na náměstí Dr. E. Beneše. Na zámku bude pro všechny připraveno svatomartinské překvapení a prodejní stánky. Vstup je volný.

Strašidelná procházka
Něco mezi halloweenem, lampionovým průvodem a lucerničkou svatého Martina bude sobotní program rodinného centra Rozmarýn v Chomutově. Každopádně děti čeká strašidelná procházka městem se stanovišti, kde budou plnit úkoly. Začátek v 16,30 hodin, konec s ohňostrojem u městských lázní v osm večer.

Festival Barvy podzimu
V Lidovém domě v Žatci se v sobotu 12. listopadu koná hudební festival Barvy podzimu. Od 16,00 hodin do dvou do rána zahrají Stolní společnost, Ginners Fusion, Ovečky a ostatní, De ImperfAction a Najust, následuje afterparty.

Znovuotevření kostela
Slavnostní znovuotevření a vysvěcení kostela Svatého Mikuláše v Orasicích na Lounsku se uskuteční v sobotu 12. listopadu ve 14,00 hodin. Kostel se otevře po rekonstrukci interiéru i exteriéru. Autobus od žatecké brány v Lounech odjíždí ve13,30 hodin. Bohoslužbu bude provázet chrámový sbor z Loun a Kateřina Stolová.

Světové dny
Vyrazit můžete do Loun do Městské knihovny, která pořářá nedělní Světové dny v knihovně, tentokrát na téma Dánsko, Švédsko, Norsko. Milovníci vozů značky Saab se mohou potěšit (možná i povozit) vozy, které přistaví příznivci a majitelé vozů před knihovnu, děti si mohou připravit nějakou švédskou specialitu (ale nebudou to Ikea kuličky), ve výtvarných dílnách se budou vyrábět majáky, Severský dům přiveze zajímavou přednášku, samozřejmě k půjčení severské knihy, hudba, filmy... A mnoho dalších aktivit čeká návštěvníky (malé i velké) knihovny v neděli 13. listopadu od 13,00 do 18,00 hodin, vstup zdarma.

Ozvěny filmového festivalu
Mental Power Prague Film Festival dorazí v pátek 11. listopadu do Žatce, konkrétně do Chrámu chmele a piva. Uvidíte filmy z desátého ročníku festivalu, vystoupí divadelní soubor Bez zámků Tuchořice, Taška Kladno, Flower Cover, The Little Bit Band ZUŠ Žatec, moderuje Vojta Kotek a hostem večera bude Tereza Voříšková. Vstup je zdarma.

Foto: CCR Litoměřice.